eur:
393.85
usd:
367.97
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Magyar kamion zúzta szét a riporterek autóját a calais-i dzsungel miatt

Kilencezer közel-keleti, afrikai és ázsiai migráns sátorozik hosszú hónapok óta a La Manche csatorna partján fekvő Calais közelében, hogy Angliába jusson. Sötétedés után igyekeznek felszökni a teherautókra, s ezzel sok balesetet okoznak.

A franciaországi Calais mellett menekültek és migránsok által kialakított, dzsungelnek elnevezett sátortáborból, amelynek immár kilencezer lakója van, Angliába szeretnének átjutni szírek, afgánok, eritreaiak és szomáliaiak. Ehhez valahogy át kell kelniük a La Manche Csatornán.

Sokan az arra járó teherautókra próbálnak feljutni.  A Csatorna Alagút vagy a komphajó-kikötők felé tartó teherautók sofőrjeit súlyos pénzbüntetésre ítélik, ha a raktérben migránsokat találnak.

A parti parkolókat immár három kilométer hosszú pengés drótkerítés veszi körül, ezt a brit hatóságok húzták fel, francia földön. De az oda vezető autóút mellett erdők vannak, ott bújnak el sötétedés után a migránsok és mindent megtesznek, hogy feljussanak a kamionokra.

Újabban vastag faágakat vagy áruházi bevásárló kocsikat helyeznek el egy-egy sötét szakaszon, s ha baleset miatt, vagy annak elkerülése végett az autók fennakadnak, akkor megrohanják a kamionokat és feszegetni kezdik a raktér ajtaját.

Olykor sikerül bemászniuk. Heti kétszáz migráns jut át Angliába, ami évente tízezer illegális határátlépést jelentene, de legtöbbjüket elfogják és visszatoloncolják.

Erről akart riportot közölni a Mail on Sunday című vasárnapi lap, s kiküldte a helyszínre két újságíróját, egy fotós kíséretében. Autójuk a migránsok által oda dobott vastag faágra futott, s egy magyar kamion útjába pördült. A gépkocsi alaposan összezúzódott, a riporterek megsebesültek.

A kamionból azonnal kiugrott a sofőr, a beszámoló szerint egy bizonyos Feri, aki próbált elsősegélyt nyújtani nekik, és sűrűn kérte a bocsánatot, hozzátéve, hogy nagyon eldurvult a helyzet a calais-i dzsungel lakói miatt.

A helyi kórházban kapott orvosi ellátást a három angol zsurnaliszta, s miközben az egyikük sebét nyolc öltéssel összevarrták, a mentő a dzsungelből hozott be két férfit, egy afgánt és egy szomáliait, ezek a csoportok ugyanis szinte naponta összetűznek ott, és megkéselik egymást.

Az állapotok rohamosan romlanak a sátortáborban, mert a segélyszervezetek kezdenek belefáradni az élelem- és ruha adományok oda szállításába. Jelenleg a helyszínen jótékonykodik a híres színésznő, Vanessa Redgrave is.

Calais polgármestere, Natascha Bouchart el van keseredve. A dzsungel miatt nem jönnek a turisták, az ilyenkor Angliába ezrével hazatérő autós nyaralók sem állnak meg bevásárolni, pihenni a városban. Calais-ban a munkanélküliség a francia átlag kétszeresére, tizenhét százalékra nőtt, a kereskedők súlyos veszteségeket szenvednek. Ezért hétfőn élőlánc demonstrációt hirdettek, és elállják a teherautók forgalmát, ezzel hívva fel a figyelmet a helyzet tarthatatlanságára.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter elrendelte a dzsungel fokozatos felszámolását. A migránsoknak felajánlották, hogy átviszik őket más menekülttáborokba az ország belső területein. De ők nem akarnak elmenni. Angliáról álmodoznak, és panaszolják, hogy a francia hatóságok, miután három hónapon át vizsgálják a befogadási kérelmüket, ezt igen gyakran elutasítják, és visszazsuppolják őket a Közel-Keletre.

A sátortáborában immár hetven boltot, imaházat, konyhát létesítettek. A hatóságok első lépésként ezeket akarták felszámolni, de a francia bíróság az erről szóló végzést visszavonatta.

A calais-i dzsungelben nyolcszáz kísérő nélküli fiatalkorú várja sorsa jobbra fordulását. A brit főnemes, Lord Dubs, aki gyerekként Csehországból menekült a holokauszt elöl, próbál közben járni azért, hogy legalább őket beengedjék Angliába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×