eur:
394.07
usd:
364.96
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Brutális károkat okozott a heves esőzés Ausztriában!

Jelentős károkat okozott a vasárnapi heves esőzés Stájerországban, Karintiában és Burgenlandban is, egy karintiai falu lakóit kiköltöztették otthonaikból.

A karintiai Afritz település egy részét sárfolyam öntötte el vasárnap este, negyven ház megrongálódott, személyi sérülés nem történt. A településen lakók közül 163 embert kellett biztonságba helyezni, ők rokonaiknál vagy panzióban töltötték az éjszakát.

Afritz közelében a B98-as út Villach és Spittal közötti szakaszát már vasárnap délután lezárták, mert egy patak kilépett a medréből. Az L5-ös út Spittal és Lendorf közti szakasza fölcsuszamlás miatt vált járhatatlanná.

Afritz polgármesterének hétfői tájékoztatása szerint jelenleg azon dolgoznak, hogy a patakot visszatereljék a medrébe. Csak utána derülhet ki, hogy a lakók mikor költözhetnek vissza otthonaikba. Jelenleg 70 segítő van a környéken, kedden a hadsereg további száz embert küld a településre.

Karintiában vasárnap mintegy négyszáz tűzoltó volt bevetésen. A Villachvidéki járás mellett a Drautal völgyben kélt el leginkább a segítség.

Vasárnap Stájerország déli és nyugati részén hullott jelentősebb mennyiségű csapadék és jégeső. A stájerországi Voitsberg, Deutschlandsberg és Leibnitz járásokban kisebb áradások voltak, a tűzoltóknak pincékből kellett kiszivattyúzni a vizet, és kidőlt fákat kellett eltakarítaniuk. A jégeső kerteket és veteményeseket rongált meg.

Vihar és jégeső volt Burgenlandban is vasárnap este, mintegy tucatnyi tűzoltó volt bevetésen - közölték tartományi illetékesek hétfőn. Leginkább a Kismartoni járásban és Nagymartonban (Mattersburg) kellett a vizet szivattyúzni és a kidőlt fákat eltakarítani.

A burgenlandi rendőrség vasárnap este nyolc embert mentett ki a Fertő-tóból, és több vitorlás hajót segítettek a partra jutni.

Az Osztrák Meteorológiai Szolgálat (ZAMG) előrejelzése szerint hétfő délutánra felszakadozik a felhőzet, az ország déli részén a nap is kisüthet, azonban zivatarokra elvétve még számítani lehet. Hétfő este a déli országrész kivételével erős esőzések várhatók, a szél is megerősödik. Kedden további esőkre lehet számítani, csak az ország nyugati felén szakadozik fel a felhőzet.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×