eur:
391.07
usd:
359.34
bux:
72469.85
2024. július 19. péntek Emília

Alkotmánymódosítással tiltaná be a burkinit Sarkozy

Alkotmánymódosítást javasolt hétfőn Nicolas Sarkozy volt francia államfő annak érdekében, hogy lehetővé váljon a teljes testet elfedő fürdőruha, a burkini viselésének tiltása nyilvános helyeken.

Az ügy előzménye, hogy pénteken a legfőbb közigazgatási bírósági szerv, az Államtanács a szabadságjogokkal ellentétesnek ítélte meg egy helyi önkormányzat e tárgyban született rendeletét.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter a La Croix című katolikus napilapban hétfőn megjelent interjúban jelezte, hogy a jobboldali ellenzék javaslatával ellentétben a kormány nem kívánja törvénnyel szabályozni a kérdést, miután egy ilyen törvény alkotmányellenes lenne.

Nicolas Sarkozy, aki elindul a 2017-es elnökválasztás jobboldali jelöltségért novemberben rendezendő választáson, az RTL kereskedelmi rádióban ugyanakkor ismét a burkini betiltását szorgalmazta, mert szerinte "a polgármestereket nem szabad a jelenlegi helyzetben magukra hagyni". A volt államfő szerint mindenképpen szükség van egy új törvényre, miután a szabályozás hiánya feszültségeket teremt.

"A feszültségeket a tekintélyhiány és a szabályok hiánya teremti hazánkban. Fejetlenség van, félelem" - fogalmazott Nicolas Sarkozy. Arra az újságírói felvetésre, hogy egy ilyen törvény alkotmányellenes lenne, a volt elnök azt válaszolta: "Akkor megváltoztatjuk az alkotmányt. Már vagy legalább harmincszor módosítottuk, ez nem gond."

Az ellenzék vezető politikusa szerint az alapvető kérdés az, hogy "a társadalom alkalmazkodik-e a joghoz, vagy pedig a jogot kell adaptálni a társadalomhoz". Megismételte, hogy szerinte a burkini "a szélsőséges, politikai iszlám provokációja, amely a köztársaság ellenállási képességét teszi próbára".

Címlapról ajánljuk
A hőség hatásai: pótolhatatlan veszteségek, brutális anyagi károk

Mezőgazdaság
A hőség hatásai: pótolhatatlan veszteségek, brutális anyagi károk

A 2022-es évhez hasonlóan idén is fennáll a veszélye annak, hogy a forróság akár egy százalékkal csökkentse a hazai GDP-növekedést – mondta az InfoRádióban a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza. Regős Gábor szerint leghamarabb október-november környékén derülhet ki, hogy az agrárium a harmadik negyedév végéig milyen mértékben járul hozzá a GDP alakulásához.

Orbán Viktor: nem úgy megy, hogy megkérjük az orosz vagy az ukrán elnököt, hogy ne bombázzon

A miniszterelnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte akár az év végére "többségbe kerülhet" a Patrióták Európáért pártcsalád, az EP jelenleg harmadik legnagyobb frakcióját adó tömörülés. A béke szerinte nem úgy érhető el, hogy az orosz vagy az ukrán elnököt megkérjük, hogy ne bombázzon.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×