eur:
389.41
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Alkotmánymódosítással tiltaná be a burkinit Sarkozy

Alkotmánymódosítást javasolt hétfőn Nicolas Sarkozy volt francia államfő annak érdekében, hogy lehetővé váljon a teljes testet elfedő fürdőruha, a burkini viselésének tiltása nyilvános helyeken.

Az ügy előzménye, hogy pénteken a legfőbb közigazgatási bírósági szerv, az Államtanács a szabadságjogokkal ellentétesnek ítélte meg egy helyi önkormányzat e tárgyban született rendeletét.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter a La Croix című katolikus napilapban hétfőn megjelent interjúban jelezte, hogy a jobboldali ellenzék javaslatával ellentétben a kormány nem kívánja törvénnyel szabályozni a kérdést, miután egy ilyen törvény alkotmányellenes lenne.

Nicolas Sarkozy, aki elindul a 2017-es elnökválasztás jobboldali jelöltségért novemberben rendezendő választáson, az RTL kereskedelmi rádióban ugyanakkor ismét a burkini betiltását szorgalmazta, mert szerinte "a polgármestereket nem szabad a jelenlegi helyzetben magukra hagyni". A volt államfő szerint mindenképpen szükség van egy új törvényre, miután a szabályozás hiánya feszültségeket teremt.

"A feszültségeket a tekintélyhiány és a szabályok hiánya teremti hazánkban. Fejetlenség van, félelem" - fogalmazott Nicolas Sarkozy. Arra az újságírói felvetésre, hogy egy ilyen törvény alkotmányellenes lenne, a volt elnök azt válaszolta: "Akkor megváltoztatjuk az alkotmányt. Már vagy legalább harmincszor módosítottuk, ez nem gond."

Az ellenzék vezető politikusa szerint az alapvető kérdés az, hogy "a társadalom alkalmazkodik-e a joghoz, vagy pedig a jogot kell adaptálni a társadalomhoz". Megismételte, hogy szerinte a burkini "a szélsőséges, politikai iszlám provokációja, amely a köztársaság ellenállási képességét teszi próbára".

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×