eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella

Nizzában is betiltották a burkinit

Több francia települést követve Nizza városa is betiltotta a burkinit, az egész testet elfedő fürdőruha viselését a strandokon - jelentette pénteken a Le Figaro francia lap.

Nizzával együtt már tizenegy település, köztük a filmfesztiváljairól ismert Cannes tiltotta be az egész testet elfedő fürdőruha viselését. Cannes és a legtöbb város a tiltást azzal indokolta, hogy a burkini viselése "nem egyezik a Francia Köztársaság értékeivel".

A lapjelentés szerint Christian Estrosi, Nizza polgármester-helyettese Manuel Valls miniszterelnöknek címzett levelében hasonló érvekkel támasztotta alá a döntést, és támogatásáról biztosította a többi francia településen elrendelt tilalmat is.

A kormányfő a La Provence című regionális napilapban szerdán megjelent cikkében maga is hangot adott annak, hogy támogatja a burkinivel kapcsolatos korlátozásokat. "Megértem azokat a polgármestereket, akik ebben a feszült helyzetben megoldásokat keresnek, és el akarják kerülni a közrend megbomlását. Ezáltal azokat támogatom, akik az emberek békés egymás mellett élése bátorításának szándékával tiltják ezt, és nincs politikai hátsó szándékuk. A strandokat, mint minden közterületet, meg kell védeni a vallási követelésektől. A burkini egy politikai tervnek, egy olyan ellentársadalomnak a megjelenítése, amelyben egyebek között leigázzák a nőket. A burkini mögött az a gondolat húzódik meg, hogy a nő természetes állapotában szemérmetlen, erkölcstelen, ezért teljesen el kell fednie a testét. Ez nincs összhangban a Francia Köztársaság értékeivel. A provokációkkal szemben a köztársaságnak meg kell védenie magát" - szögezte le Manuel Valls.

A Le Figaro megjegyezte, hogy Cannes-ban már büntetést is kiróttak a tiltott ruhaviselésért. Három nőt egyenként 38 euróra (majdnem 12 ezer forintra) bírságoltak meg a hatóságok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×