eur:
394.7
usd:
370.19
bux:
65162.43
2024. április 19. péntek Emma

Tűzszünet Kelet-Afganisztánban

Több mint egy évig tartó véres harcok után "informális" tűzszünetet kötött nemrégiben az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet a tálibokkal Kelet-Afganisztánban, és már több hónapja együttműködnek az amerikaiak által támogatott afgán hadsereg elleni harcban - írta internetes felületén hétfőn a The Wall Street Journal amerikai napilap.

Az újság emlékeztet arra, hogy a Szíria és Irak nagy területeit megszálló IÁ - amely 2014-ben jelent meg Afganisztánban - még a közelmúltban is véres harcokat vívott a tálibokkal több afganisztáni terület megszerzéséért. Az afgán haderő és az amerikaiak vezette koalíciós erők ezt kihasználták, és egyszerre több fronton tudták felvenni ellenük a harcot, kiszorítva őket az általuk ellenőrzött területekről.

A The Wall Street Journal afgán kormányforrásokra hivatkozva most azt írta, hogy a közelmúltban az IÁ és a tálibok helyi szinten több "informális" megállapodást kötöttek arról, hogy nem egymással, hanem a kormányerők ellen harcolnak. Ennek eredményeképpen az Iszlám Állam az amerikaiak által támogatott afgán katonák elleni harcra tudta összpontosítani erőfeszítéseit Nangarhar tartományban, és északabbra, Kunar tartományban felé nyomult, megvetve a lábát olyan területen, amely korábban sokáig a tálibok és az al-Kaida terrorszervezet fellegvára volt.

"Ők (az IÁ fegyveresei) véres harcokat vívtak korábban a tálibokkal. Az elmúlt két hónapban azonban nem voltak összecsapások köztük" - mondta a lapnak Mohammed Zaman Vaziri, az Afganisztán keleti részén állomásozó afgán erők parancsnoka.

Az IÁ jelenléte Afganisztánban még mindig csak kialakulófélben van, afgán illetékesek szerint még a fellegváruknak tekintett, Kabultól mintegy 120 kilométerre fekvő Nangarhar tartományban is sokkal kevesebben vannak a táliboknál, a köztük létrejött tűzszünet pedig bármikor dugába dőlhet. Az IÁ azonban a mostani helyzetet kihasználja arra, hogy távolabbi területeken hajtson végre véres támadásokat. Az IÁ jelentkezett például a 80 halálos áldozatot követelő július végi kabuli öngyilkos merénylet elkövetőjeként - ez volt az egyik legvéresebb terrortámadás az afgán fővárosban 2001 óta.

Tavaly év eleje óta Afganisztánban már csak 13 ezres NATO-kontingens állomásozik. Az Eltökélt Támogatás (Resolute Support) nevű NATO-misszió katonái nem vesznek részt a harcokban, azért vannak ott, hogy kiképezzék és felkészítsék az afgán biztonsági erőket a lázadók elleni harcra.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×