eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Hatalmas a káosz Délkelet-Angliában

Az öt évtizede leghosszabb vasutassztrájk kezdődött meg Anglia délkeleti részén hétfőn. A mozdonyvezetők öt napon át tartó munkabeszüntetése hozzávetőleg 300 ezer utast érint és több száz járatot kellett törölni miatta.

Az RMT közlekedési szakszervezethez tartozó mozdonyvezetők éjfélkor szüntették be a munkát a Southern vasúttársaság által üzemeltetett vonalakon a munkakörük tervezett bővítése elleni tiltakozásul. Az anyavállalat, a Govia Thameslink (GTR) vasúttársaság és a szakszervezet többek között a mozdonyvezetők felelősségének növelése miatt mérgesedett el a vita. A cég azt akarja, hogy új szerelvényein, majd az összes vonaton a vezető nyissa és zárja az ajtókat. Jelenleg ötből három járaton a peronőr vagy a vonaton lévő személyzet felelős ezért. A szakszervezet álláspontja szerint egy ilyen változtatás azonban kockára tenné az utasok biztonságát a "veszélyesen túlzsúfolt vonatokon és peronokon".

Az elhúzódó vita során a mozdonyvezetők 393 fős RMT-szervezete április óta több egynapos sztrájkot is tartott, ötnapos munkabeszüntetésre azonban 1968 óta nem volt példa. Akkor 12 napig tartott a sztrájk. Júliusban a vasúttársaság a törlések és a késések miatt, valamint arra hivatkozva csökkentette járatainak számát, hogy a szakszervezettel folyó egyeztetéseik miatt nem áll rendelkezésre az elégséges személyzet. A hetvenperces utakat három-négy óra alatt tették meg a vonatok, az ingázóknak azonban, főként azoknak, akik Londonba járnak be, ezen a héten még nehezebb dolguk lesz.

A vasúttársaság tervei szerint 60 százalékosan fogják tudni tartani a menetrendet. Egyes vonalakon teljesen szünetel majd a közlekedés, míg más vonalakon csak 7.30 és 18 óra között fog működni.

A GTR vezérigazgatója, Charles Horton szerint az ötnapos sztrájk "teljesen elfogadhatatlan, megalapozatlan és szükségtelen". Kormánytagok - köztük Amber Rudd belügyminiszter - pedig azzal vádolták a sztrájkolókat, hogy szándékosan kárt okoznak a brit gazdaságnak.

A Southern a legjelentősebb vasúttársaság Sussex grófságban és Surrey grófság keleti részében, de üzemeltet járatokat a londoni Victoria pályaudvarra, Kentben, Hampshire-ben és Buckinghamshire-ben is.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×