eur:
393.45
usd:
367.77
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Lecsapott az Earl

Belizeváros közelében érte el az amerikai szárazföldet az Earl nevű hurrikán - jelentette csütörtökön az Amerikai Nemzeti Hurrikánfigyelő Központ.

A központ várakozásai szerint a Belizevárostól 10 kilométerre délnyugatra földet ért, 130 kilométeres óránkénti sebességű széllökésekkel kísért hurrikán ereje a karib-tengeri Belize belseje felé haladva fokozatosan gyengül. Az ötfokú Saffir-Simpson-skálán a legalacsonyabb, 1-es kategóriájú hurrikánok közé sorolt Earl központja 23 kilométert tesz meg óránként, és nyugat felé halad.

A hurrikánt heves esőzések kísérik: Belize, Honduras, Guatemala és a Yucatán-félsziget felett akár 200-300 milliméter csapadék is hullhat a következő napokban - tette hozzá a miami székhelyű időjárás-előrejelző szervezet. Emellett a tengerpartokon 2,5 méteres hullámokkal kell számolni.

Belizén a kormány menedékházakat nyitott, és az áradásoktól, valamint a fölcsuszamlásoktól tartva rádiós és televíziós üzenetekben sürgette az alacsonyabban fekvő területek lakóit, hogy vonuljanak biztonságos helyre. Hasonló intézkedésekre került sor Mexikóban és Guatemalában.

Az Earl szerdán Honduras partjai közelében tombolt, és felborította a helyi homárhalászok egyik hajóját. A fedélzeten tartózkodó 83 embert kettő kivételével sikerült kimenteni a tengerből, az eltűntek utáni kutatásban a haditengerészet is segít. A hatóságok emellett négy családot menekítettek ki egy part menti városból, ahol megáradt egy folyó.

Honduras part menti tartományaiban bezártak az oktatási intézmények, és két repülőtér sem fogad utasokat. Ugyancsak bezárták Belizeváros nemzetközi repülőterét és kikötőit.

Az Earl Belizén tombol majd a maga teljességében, és Guatemalát érinti a legkevésbé. A guatemalai hatóságok humanitárius segítséget ajánlottak fel Belizének szükség esetére.

Mexikóban 300 családot telepítettek ki a Rio Hondo partjáról, amely természetes határt képez Belizével.

Az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA) szerint a június elejétől november végéig tartó idei hurrikánszezon az átlagost fogja közelíteni, de hevesebb lehet az elmúlt három évben megszokottnál. A NOAA négy-nyolc hurrikánt vár a szezonban, amelyek közül akár négy is elérheti a 3-as, 4-es vagy 5-ös kategóriát a Saffir-Simpson-skálán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×