eur:
369.03
usd:
344.77
bux:
48800.45
2023. június 7. szerda Róbert

Aggasztja a horvát elnököt az orosz-szerb hadgyakorlat

A horvát államfőt aggasztja Oroszország balkáni befolyása és az ősszel tartandó szerb-orosz hadgyakorlat - közölte a Szputnyik orosz hírügynökség.

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő a varsói NATO-csúcson beszélt erről, szavait idézte péntek késő este a Tanjug hírügynökség is, megjegyezve, hogy a horvát média nem tett róla említést.

Grabar-Kitarovic arról beszélt Varsóban, hogy Oroszország tevékenyen együttműködik több balkáni országgal, például Szerbiával is, amellyel Szláv Testvériség fedőnéven hadgyakorlatot fog tartani idén októberben.

"Ez minket különösen aggaszt" - mondta a horvát államfő, aki korábban a NATO helyettes főtitkári tisztségét töltötte be, első nőként ezen a poszton.

Grabar-Kitarovic szerint az Európai Uniónak és a NATO-nak nyitva kell tartania a kaput a délkelet-európai országok számára, ellensúlyozandó Oroszország térségbeli befolyását.

"Az elmúlt néhány évben megtapasztaltuk az orosz befolyás néhány aspektusát: a tevékeny gazdasági és pénzügyi jelenlétet, a hírszerző szolgálataink befolyásolásának kísérleteit" - mondta a horvát államfő.

"A legkézenfekvőbb válasz erre az lenne, ha nyitva tartanák a kapukat (az EU és a NATO). Nemcsak nyitva tartanák, hanem konkrét lépéseket tennének a délkelet-európai országok EU-ba és kiváltképpen a NATO-ba vezető útján" - idézte Grabar-Kitarovic szavait az orosz hírügynökség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend uralkodik a tőzsdéken

Vihar előtti csend uralkodik a tőzsdéken

A hét korábbi részében nem igazán láttunk határozott mozgásokat a tőzsdéken, és úgy látszik, hogy az amerikai adósságplafon-megállapodás utáni rali lendülete mostanra gyakorlatilag teljesen kifulladt. Ezzel párhuzamosan a befektetők már inkább az új impulzusokra várnak, ilyen lehet az amerikai jegybank jövő heti kamatdöntése, ahol a piac széles körben arra számít, hogy a Fed most már szünetelteti a kamatemeléseket – ehhez képest egy meglepő lépés például hozhatna nagyobb mozgást piacon, de alapvetően inkább a jegybanki kommunikáció lesz fontos. Viszont a mai naphoz visszatérve, az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk, miután az országból érkező külkereskedelmi adatok további lassulást mutattak. Ami pedig ez európai piacokat illeti, a mozgások irány itt sem egyértelmű, csupán kis elmozdulások láthatók a vezető indexeken. Ezzel szemben az USA-ban mérsékelt emelkedés látszik a szerdai kereskedésben, főleg a Nasdaq kapott új erőre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×