eur:
393.58
usd:
368.74
bux:
65802.09
2024. április 23. kedd Béla

Véletlenül felrobbantotta magát huszonnégy terrorista

Véletlenül felrobbantotta magát hétfőn két tucat tálib iszlamista szélsőséges a dél-afganisztáni Zábul tartományban. Köztük 11-en öngyilkos merénylet elkövetésére készültek - közölte a tartományi rendőrfőnök-helyettes.

Gulám Dzsalani Faráhi szerint tálib fegyveresek egy csoportja öngyilkos merényletekhez használt, robbanóanyaggal töltött mellénnyel játszott Zábul tartomány egyik körzetében, egy búvóhelyen. A szerkezet hirtelen felrobbant, és a helyszínen megölt 24-et a szélsőségesek közül - tette hozzá.

A tálibok egyelőre nem nyilatkoztak az incidens kapcsán.

Tálib fegyveresek ellenőrzik pár éve Zábul tartomány forrongó, Khak-e-Afgan nevű körzetét.

A NATO 2014 végén állította le harci bevetéseit Afganisztánban, és azt követően elszabadult az erőszak az országban. Az észak-atlanti szövetség és az Egyesült Államok mintegy 13 ezer katonája maradt az országban, jórészt tanácsadói és kiképzői szerepkörben. Ugyanakkor nagyjából 3000 amerikai katona terrorellenes műveleteket hajt végre Afganisztánban. Az afganisztáni radikális iszlamista tálibok április közepén jelentették be tavaszi offenzívájuk megindítását, és a harcok azóta kiterjedtek az ország számos tartományára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×