eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Külügyi államtitkár: a V4 erősebb, mint valaha

A V4 erősebb, mint valaha, az elmúlt időszak kihívásai még erősebbé kovácsolták ezt a regionális együttműködést - mondta Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Budapesten.

Az Antall József Nyári Egyetem megnyitóján, a visegrádi együttműködés (

V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) megalapításának 25. évfordulója alkalmából az államtitkár beszédében kiemelte: az elmúlt huszonöt évben folyamatosan új kihívásokkal kellett szembesülni, és "bajban ismerszik meg a barát", ami világosan látszik a visegrádi együttműködésen.

Szabó László azt mondta: a V4 értékközösség is. Emellett a világ is komolyabban veszi a négy államot együtt, mint külön-külön, így például könnyebben alakíthatnak ki kapcsolatot nagyobb országokkal - magyarázta.

Kifejtette: a közös hagyományok a jövőben is előreviszik az együttműködést, és bár ezek a hagyományok természetszerűleg kötik össze a térség négy országát, nyitottak a kooperációra más országokkal is. Van mire büszkének lenni, de van bőven feladat is, amelyet közösen kell végrehajtani - értékelte a V4 tevékenységét.

Az államtitkár közölte: idén több rendezvényen is emlékeznek a visegrádi csoport megalapításának 25. évfordulójára, így a most megnyitott, negyedik alkalommal megszervezett nyári egyetemen is, amelyen 21 országból 45 fiatal vesz részt.

Szabó László úgy fogalmazott, "az antalli eszme nevében nem több vagy kevesebb Európa, hanem jobb Európa kell", és ebben segíthet a visegrádi együttműködés is.

Antall Péter, az Antall József Tudásközpont igazgatója köszöntőjében arról beszélt: olyan gyorsan változik a világ, hogy nehéz megérteni a változásokat, akár csak az elmúlt hetek fejleményeit, de van egy fogódzó pont, a visegrádi együttműködés. Itt "értjük egymást", az együttműködés alapja pedig a közös múlt: a szocialista rezsim keserű tapasztalatai, a rendszerváltozás és az azt követő időszak nehézségei - magyarázta.

Antall Péter is elmondta: a visegrádi szövetség ma erősebb, mint korábban bármikor, mert az országokat összekötik a közös érdekek, így remélhetőleg a következő huszonöt év is hasonlóan sikeres lesz.

Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviselet-vezetője beszédében a Németország és a V4 közötti szoros kapcsolatokat, az intenzív gazdasági együttműködést emelte ki. Véleménye szerint a jelenlegi "kritikus helyzetnek" Európában és a kontinens körül a Németország és a visegrádi országok közötti kapcsolatok elmélyítésére kell ösztönöznie.

A megnyitó után A Visegrádi Együttműködés perspektívái 25 év távlatából címmel kerekasztal-beszélgetést rendeznek Hanna Suchocka volt lengyel miniszterelnök, Mikulás Dzurinda korábbi szlovák kormányfő, Karel Schwarzenberg volt cseh külügyminiszter és Martonyi János korábbi magyar külügyminiszter részvételével.

A július 15-éig tartó nyári egyetemen szó lesz egyebek mellett az 1956-os eseményekről, a Szovjetunió szétesésének hatásáról a kelet-közép-európai régióra, a térség gazdasági kihívásairól, a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodásról, Németország és Kelet-Közép-Európa kapcsolatáról, a bevándorlási válságról, a nyugat-balkáni régióról és a biztonságpolitikai kihívásokról.

Az Antall József Tudásközpont közhasznú alapítványt Antall Józsefről, a rendszerváltoztatás utáni Magyarország első szabadon választott miniszterelnökéről nevezték el. A tudásközpont legfontosabb céljának az antalli hagyomány és szellemiség ápolását tekinti, és ennek jegyében konferenciákat, előadás-sorozatokat, képzéseket szervez, valamint könyvkiadással is foglalkozik.

Címlapról ajánljuk
Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Magyarországon 2022-ben a krónikus betegségek okozta halálesetek között a negyedik leggyakoribb volt a májbetegség. A krónikus májbetegek száma világszerte eléri a másfél milliárdot, és évente mintegy kétmillió ember hal meg ilyen betegség következtében – mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájának munkatársa abból az alkalomból, hogy idén is megtartják április 19-én a máj világnapját.

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×