INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 19. szombat
Vilhelmina

brexit

skócia

európai unió

Számol a függetlenedéssel a skót miniszterelnök

InfoRádió / MTI

Az Egyesült Királyság uniós tagságát elutasító népszavazás után tanulmányozni kell a skót függetlenség lehetőségét, ha ez az egyetlen módja annak, hogy Skócia megőrizhesse kapcsolatát az Európai Unióval - jelentette ki Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerdán Brüsszelben.

Sajtótájékoztatóján a kormányfő leszögezte, ha van rá mód, hogy Skócia megőrizze az uniós tagságát, ő eltökélt, hogy megtalálja. Mint mondta, nagyon káros lenne Skócia számára, ha a múlt heti brit referendum következtében el kellene hagynia az Európai Uniót.

Sturgeon mindazonáltal hangsúlyozta, hogy bár brüsszeli tárgyalásai során sokan rendkívül megértőek és együttérzőek voltak, "nem szabad alábecsülni a skót uniós tagság megtartása előtt álló nehézségeket".

Hozzátette, semmilyen konkrét kötelezettségvállalást nem várt, mindössze Skócia álláspontját szerette volna ismertetni Brüsszelben.

A miniszterelnök emellett elmondta, nem lepte meg Mariano Rajoy spanyol kormányfő kijelentése, amely szerint Spanyolország teljes mértékben ellenez bármiféle tárgyalást a lehetséges EU-tagságról az Európai Unió és Skócia között. Madrid régóta vehemensen ellenzi a skótok függetlenedését, mert attól tart, hogy ez precedenst teremtene a Spanyolországban - különösen Katalóniában - aktív szakadár mozgalmak számára.

A skót kormányfő este Jean-Claude Junckerrel találkozik, az Európai Bizottság elnökével, korábban pedig Martin Schulzcal, az Európai Parlament (EP) elnökével, illetve EP-képviselőkkel tárgyalt.

Nicola Sturgeon azért utazott Brüsszelbe, hogy az unió 27 másik tagjának állam- illetve kormányfőinek tanácskozásával egy időben ismertesse Skócia álláspontját az Egyesült Királyság távozásának kérdéséről, illetve megtudakolja, hogyan lehetne Skóciát benntartani a brit kilépés esetén.

Az Egyesült Királyság uniós tagságáról szóló, június 23-án tartott referendumon a skót szavazók 62 százaléka támogatta az ország bennmaradását, míg 38 százalék voksolt a kilépésre. Az ország egészében ugyanakkor a választók 51,9 százaléka szavazott a Brexitre és csak 48,1 százaléka a maradásra.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018