eur:
395.14
usd:
371.22
bux:
65302.71
2024. április 19. péntek Emma

Nem adhatnak vért a merénylet áldozatainak a meleg férfiak

Több százan sorakoztak fel véradásra vasárnap a floridai Orlandóban, hogy így segítsék a város egyik melegbárjában elkövetett mészárlás több mint ötven sebesült áldozatát, a meleg férfiak azonban egy amerikai szövetségi szabályozás miatt nem vehetnek részt a segítő szándékú akcióban.

A véradó központokat működtető OneBlood szervezet azt mondta, a közösségi médiában számos magánszemély és egy melegjogi aktivista csoport által is megosztott információk ellenére - miszerint a központok a meleg véradókat is fogadják - az előírások nem változtak.

Tavaly decemberben az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) ugyan feloldotta a meleg és biszexuális férfiakra vonatkozó, három évtizede érvényben lévő tiltását, életbe léptette azonban azt az előírást, amely a véradási folyamatból azokat a meleg férfiakat zárja ki, akik előző évben szexuális kapcsolatba kerültek egy másik férfival.

Hasonló szabályozás van érvényben Ausztráliában, Japánban, az Egyesült Királyságban és több más országban is.

Melegjogi aktivisták szerint ez az előírás továbbra is megerősíti az AIDS tömeges megjelenésének kezdetei idején elterjedt, melegekkel kapcsolatos sztereotípiákat.

Az adományozott vért minden esetben szűrővizsgálatoknak vetik alá, például az AIDS betegséget okozó HIV-vírus kimutatására.

Vasárnapra virradó éjszaka egy fiatal férfi lövöldözni kezdett a Pulse nevű orlandói melegbárban. Mielőtt a helyszínre kiérkező rendőrök agyonlőtték, a támadó ötven emberrel végzett és további ötvenhármat megsebesített.

Barack Obama amerikai elnök terror- és gyűlöletcselekménynek minősítette az esetet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×