eur:
395.1
usd:
366.11
bux:
65120.83
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az izraeli főügyész vizsgálatot indított Netanjahu ügyében

Ügyészségi vizsgálat indult Izraelben az állítólag Benjámin Netanjahu kormányfőnek átadott egymillió eurós (több mint 300 millió forint) adomány ügyében - jelentette hétfőn a Háárec című izraeli lap.

Az ügy előzménye, hogy egy párizsi törvényszéken, ahol a francia hatóságok azzal vádolták Arnaud Mimran francia milliárdost, hogy tucatnyi társával áfacsalás révén 282 millió euróval rövidítette meg a francia pénzügyminisztériumot, Mimran mellesleg azt vallotta, hogy egymillió eurót adott át Benjámin Netanjahunak 2009-ben választási kampányára.

Az összegről a francia bíróságnak bizonyítékai vannak, de az izraeli kormányfő korábban tagadta és hazugságnak nevezte az egymillió dolláros adomány létét. Izraelben 2006 óta kötelező a pártadományokról beszámolni a számvevőszéknek, és a Háárec vizsgálata szerint Netanjahu nem jelentette ennek a pénznek az átvételét.

A Párizsban elhangzottakból nem világos, hogy Mimran pontosan milyen kampányra adta volna a pénzt, de ha valóban volt ilyen támogatás, akkor ezzel mindenképpen megsértették a törvényeket, ugyanis Izraelben a parlamenti választások segítésére a jelöltek egy adományozótól legfeljebb 11 480 sékelt (mintegy 800 ezer forint), a párton belüli előválasztásra pedig legfeljebb 45 880 sékelt (mintegy 3,25 millió forint) fogadhatnak el. Az átvett adomány be nem jelentése is törvénybe ütközik és börtönbüntetéssel sújtható.

A miniszterelnöki hivatalnak a Háárecben olvasható hétfői válasza szerint a kormányfő "nem kapott tiltott támogatást Mimrantól, és minden más állítás hazugság. Mimran hozzájárult a kétezres évek elején Benjámin Netanjahu közszerepléséhez, amikor ő még magánszemély volt és nem viselt politikai tisztséget. Mimran a médiában való megjelenését, Izrael Államért folytatott tájékoztató tevékenységét támogatta a törvényekkel összhangban."

2006 előtt a politikusoknak a párt belső ellenőrei számára kellett jelentést készíteniük a kézhez vett támogatásokról. A Likud jelenlegi ellenőrének nincsenek a birtokában 2013 előtti iratok, mert elődje nem adta át neki őket.

Mimran neve hangsúlyosan szerepel Netanjahu 2002-es jegyzetfüzetében az adományozókat feltüntető listán, ahogy azt egy újságíró a 10-es tévécsatornán bemutatta. A kormányfő ügyvédje erről a Háárecnek azt mondta, hogy Netanjahu azért írta be a nevét, mert felkérte, hogy támogassa, de végül Mimran nem adakozott.

A Háárec és a francia Mediapart című újság korábbi közös oknyomozó cikkében azt írta, hogy Mimran kiváló kapcsolatokat ápolt az izraeli kormányfővel, nyaralásokat is finanszírozott a Netanjahu család számára az Alpokban és a francia Riviérán, valamint kölcsönadta párizsi lakását a politikusnak, és elvitte egy neves bárba szórakozni.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×