eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Új hot spotokba menekülnének az olaszok

Két újabb regisztrációs központ nyílik júliusig Szicíliában, és további három, úgynevezett mobil hot spot kezdi el működését szintén Dél-Olaszországban: a római kormány így igyekszik elkerülni, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indítson a migránsok elégtelen olaszországi azonosítása miatt - jelentette a Corriere della Sera című napilap pénteken.

Az újság értesülései szerint az olasz belügyminisztériumból pénteken küldték el az Európai Bizottsághoz intézett válaszlevelet az Itáliába érkező migránsok regisztrációjának megoldására vonatkozó tervekkel. A levél Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős biztosának májusi figyelmeztetésére reagál, amely az olasz partokra érkező migránsok számának növekedésével újabb lépéseket sürgetett.

Az olasz tárca terve szerint a tavaly novembertől megnyitott négy regisztrációs központ (Lampedusa, a szicíliai Pozzallo és Trapani-Milo, valamint a pugliai Taranto) mellett, amelyek 1600 embert képesek egyszerre kezelni, júliusig további két hot spot nyílik a szicíliai Messinában és Mineóban további 1100 hellyel. Az olasz hatóságok hangsúlyozták, hogy a hot spotokban regisztrált személyeket kivétel nélkül lefényképezik, az ujjlenyomatvétel azonban nem százszázalékos, mivel egyes csoportok, mindenekelőtt a szíriaiak és eritreaiak ezt megtagadják.

Három, úgynevezett mobil regisztrációs központ felállítását is tervezik Szardíniában, Pugliában, valamint Calabriában: ezeket az akárhol működtethető hot spotokat alkalmanként a legtöbb érkezőt fogadó kikötőkben állítanák fel a migránsok minél gyorsabb azonosítása érdekében. Az elutasított menedékkérők kitoloncolásukig való ideiglenes elhelyezésére újabb 1500 szálláshelyet biztosítanak. Az olasz belügyminisztérium levelében egy hadihajón vagy komphajón létesítendő tengeri hot spotról is szó van, amelyet "rendkívüli" migrációs áramlat esetén vetnének be.

Olasz adatok szerint idén június 1-jéig mintegy 48 ezer ember érkezett az országba, és több mint 112 ezren vannak a befogadóállomásokon, amelyekben nincs már több hely. A becslések szerint az ott tartózkodók 35 százaléka kaphat pozitív választ benyújtott menedékjogi kérelmére.

Olaszország az új hot spotokért cserébe 500 millió eurós támogatást kér az általa kidolgozott Migration Compact nevű migrációs javaslatcsomag megvalósítására, amelynek lényege az együttműködés azokkal az afrikai államokkal, ahonnan a migránsok többsége érkezik.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×