eur:
392.62
usd:
366.17
bux:
66768.87
2024. április 25. csütörtök Márk

Mától vállvetve harcol a terror ellen az EU és az Egyesült Államok

Átfogó bűnüldözési adatvédelmi megállapodást írt alá csütörtökön Amszterdamban az Európai Unió és az Egyesült Államok.

Átfogó bűnüldözési adatvédelmi megállapodást írt alá csütörtökön Amszterdamban az Európai Unió és az Egyesült Államok a két fél igazságügyi és belügyminisztereinek együttes ülésén.

A tárcavezetők ülését követően kiadott közös közlemény tanúsága szerint az adatvédelmi megállapodás a bűnüldözés terén megvalósuló, a rendőrségi és az igazságügyi együttműködés keretében folytatott adatcsere alapjául szolgál majd a jövőben, az amerikai és az uniós állampolgárok személyes adatainak szigorú védelme mellett. Az egyezmény egyensúlyt hivatott teremteni a közbiztonság és az állampolgárok személyes adatainak védelme között.

A közös nyilatkozatban fontos lépésnek nevezték az egyezményt az európai-amerikai kapcsolatokban. Mint írták, a megállapodás meg fogja könnyíteni a felek közötti együttműködést a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni harc terén, és ez az állampolgárok javára válik az Atlanti-óceán mindkét partján.

Az egyezményt még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

A csütörtöki amszterdami tárgyaláson Loretta Lynch amerikai igazságügyi miniszter és Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter-helyettes, valamint Vera Jourová igazságügyi és Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos, az EU tanácsának soros elnöksége részéről pedig Ard van der Steur holland igazságügyi miniszter vett részt.

Az ülésen egyebek mellett a migrációs válság, a titkosszolgálati információmegosztás, valamint a terrorizmus, a szervezett bűnözés és a pénzmosás elleni küzdelem kérdéseit is megvitatták.

A tárgyaló felek a tanácskozáson kifejezték elkötelezettségüket a transzatlanti együttműködés erősítése iránt, különösképpen a közös biztonsági kihívások terén.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:44
×
×
×
×