eur:
393.93
usd:
368.01
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Sztrájk és terrorveszély Franciaországban

Benzinhiány, akadozó áramellátás, terrorista merényletek - akár ezek is előfordulhatnak Franciaországban a következő bő egy hónapban a labdarúgó EB ideje alatt. A Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kara Nemzetközi Tanulmányok Intézetének adjunktusa szerint ennek ellenére a francia hatóságok mindent megtesznek a biztonság érdekében abban az országban, ahol hónapok óta szükségállapot van.

„A benzinellátást sikerült helyreállítani. Nyolc finomító van Franciaországban és abból hatban sztrájkolnak, de a fő probléma az volt, hogy a be- és kivezető útvonalakat elállták a sztrájkolók. Őket a rohamrendőrök feloszlatták, tehát az ellátás biztosított, minimum szolgáltatást a sztrájktörvény szerint egyébként is biztosítaniuk kell. Ez a blokád okozott pánikhelyzetet Franciaországban, mert mindenki rohant benzint vásárolni” - mondta Szűcs Anita, a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kara Nemzetközi Tanulmányok Intézetének adjunktusa.

Hozzátette: a sztrájk kiújulhat ebben a hónapban is, az áramszolgáltatók is bejelentették a sztrájkot.

„A nukleáris erőművekben is sztrájkolni fognak, illetve már tudunk időpontokat, amikorra sztrájkot kértek a közlekedési dolgozók és ez folytatódni fog az Eb alatt is. A turizmussal foglalkozó szakemberek és a minisztérium is felszólította a sztrájkolókat, hogy ne engedjenek ki gerillaharc jellegű képeket Franciaországról, hiszen külföldről másfél millió vendéget várnak” - fogalmazott a Corvinus ajdunktusa.

Mint mondta, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia külügyminisztériuma ráadásul terrorista merényletektől is tart és figyelmeztette az állampolgárokat arra, hogy nincs 100 százalékos biztonság Franciaországban: azok a helyek, ahol sok ember összegyűlik, kiemelt veszélyforrást jelenthetnek.

„A francia hatóságok mindent megtesznek a biztonság érdekében. Franciaországban meghosszabbították a szükségállapotot, szélesebb jogkörei vannak a rendőrségnek és az önkormányzatnak. Kijelölhetnek olyan zónákat, ahol tilos gyülekezni, bírósági felhatalmazás nélkül tartóztathatnak le embereket. Tehát ma a francia biztonsági szolgálatnak és a rendőri erőknek a legszélesebb körű felhatalmazása van Európában, és ha a helyzet úgy hozza, akkor ezzel élni is fognak” - mondta Szűcs Anita az InfoRádiónak.

Mindenképpen megnehezítik a futball rajongók franciaországi mozgását az állandósuló sztrájkok - nyilatkozta az InfoRádiónak a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa. Szűcs Anita szerint a Munka Törvénykönyvének átalakítása szükségszerű volt, de érthetőek a munkavállalók megmozdulásai is.

"Jelentős sztrájkok vannak most Franciaországban, amelyek mindenképpen hatással lesznek az Európa-bajnokságra. Nehezíteni fogják a 2-2,5 millió szurkoló mozgását, helyzetét. Ettől függetlenül nem tartom valószínűnek azt, hogy emiatt lefújnák az Eb-t, valószínűleg lesz Eb" – véli az egyetemi adjunktus.

Nagyon heves indulatokat vált ki a munkajogi reform – tette hozzá.

Véleménye szerint az Európa-bajnokság mindenképpen mindkét oldalról egyfajta politikai nyomást jelent arra, hogy elinduljanak a tárgyalások útján, vagy éppen megkössék magukat.

„Az látszik, hogy nagyon megkötik magukat” - mondta Szűcs Anita.

„A francia gazdaság egyik legnagyobb problémája a munkaerőpiac, amelynek nehézségein kíván oldani a kormány, hogy csökkentse a munkanélküliséget. A cél az, hogy 10 százalék alá menjen” - ismertette az adjunktus.

Közölte, hogy Franciaországban a munkaerőpiac két rétegű. Ketté kell vennünk, hogy a munkavállalókat hogyan érintik az intézkedések.

„A sztrájkoló szakszervezetek úgy érzik, hogy ez a fajta intézkedéscsomag azokból a vívmányokból venne el, amik már hosszú évtizedek óta rendelkezésére állnak a franciáknak. Olyan francia vívmányok kerülnének veszélybe, amiből nem szívesen engednének. Ugyanakkor azt ők is elismerik, hogy valamiféle reformra lenne szükség” - közölte Szűcs Anita.

„A hosszú távú munkaszerződésekkel rendelkező munkavállalókat nagyon erős védelem illeti meg. A munkaerőpiac legnagyobb része azonban mára már nem ilyen állandó munkaszerződésekkel rendelkezik. Mivel a vállalkozásoknak olyan magasak a járulékterhei, és annyira nem tudják elbocsátani az embereket, hogy a vállalatok – kis-, közép-, és nagyvállalatok is – érdekeltté válnak abban, hogy ne alkalmazzanak hosszú távra embert, hanem rövid távú – egy-három-hat hónapos – szerződéseket kötnek, amiket mindig megújítanak. Ott viszont valóban nincs elég védelem” - emelte ki a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kara Nemzetközi Tanulmányok Intézetének adjunktusa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×