INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Bizalmat szavazott a török parlament az új kormánynak

InfoRádió / MTI
Bizalmat szavazott vasárnap a török parlament a Binali Yildirim vezette kormánynak, és jóváhagyta törvényhozói programját is - közölte a házelnök.

Ismail Kahraman tájékoztatása szerint az új kormányt 315 igen és 138 nem szavazat mellett hagyta jóvá a törvényhozás.

Yildirim a török államfő, Recep Tayyip Erdogan szoros szövetségesének számít és az elnökkel együtt részt vett a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) megalapításában.

A 60 éves politikust - aki korábban a közlekedési tárca élén állt - múlt vasárnap választották meg az AKP vezetőjének, majd Erdogan őt bízta meg az új kormány megalakításával is.

Yildirim kinevezése egy újabb lépés afelé, hogy megvalósuljon Erdogan álma, az elnöki rendszer bevezetése Törökországban.

Az új török kormányfő Ahmet Davutoglut váltotta a tisztségben, aki az Erdogannal hetek óta tartó feszültség nyomán mondott le hivataláról. Davutoglunak bírálói azt vetették a szemére, hogy nem elég elkötelezett híve az elnöki rendszer bevezetésének. Yildirim viszont elsődleges fontosságú feladatként jelölte meg, hogy új alkotmányt fogadjanak el, és bevezessék az elnöki rendszert, amely Erdogan kezében összpontosítaná a hatalmat.

Az AKP-nek 317 mandátummal kényelmes többsége van az 550 fős parlamentben.

A címlapról ajánljuk