eur:
395.77
usd:
372.02
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Véget ért a patthelyzet Írországban

Az ír parlament szűk többséggel újraválasztotta pénteken miniszterelnökké Enda Kennyt, véget vetve a tíz hete tartó belpolitikai patthelyzetnek.

Kenny 59 támogató szavazatot kapott 49 ellenében a 158 fős parlamentben, de csak az ellenzéki Fianna Fáil párt támogatásával tud hatalomban maradni, ezért politikai elemzők nem jósolnak neki hosszú életet.

A régi-új miniszterelnök - aki a február 26-i választások óta ügyvivő kormányfőként vezette az országot -, még a nap folyamán bemutatja új kormányát, amelyben három független képviselő is helyet foglal majd.

A másfél hónappal ezelőtti választásokon a sokat dicsért gazdasági fellendülés hatásait nem érzékelő ír választók lényegében megbuktatták Enda Kenny jobbközép Fine Gael pártját, amely így a szavazatok csupán 25,5 százalékát szerezte meg, ami ötven parlamenti mandátumot jelent. Az "ősi ellenfelének" számító Fianna Fáilt 24,4 százaléknyi választó támogatta, a párt 44 képviselői helyet szerzett. A nacionalista Sinn Féin 23 parlamenti helyet birtokol, míg a többi mandátum a kisebb pártok és független jelöltek között oszlik el.

A parlamenti többséget csak a két legerősebb párt nagykoalíciója tudta volna biztosítani, a Fianna Fáil azonban elutasította a Fine Gael erről szóló ajánlatát. A megegyezésre irányuló próbálkozások elsősorban a miniszterelnök személye körüli nézeteltérések miatt fulladtak kudarcba.

Az előállt patthelyzetben egy kisebbségi kormány megalakítása maradt az egyetlen reális esély az újabb választások elkerülésére. Enda Kenny hatalomba való visszatérését - negyedik próbálkozásra - azt teszi lehetővé, hogy kilenc független jelölt támogatásáról biztosította koalícióját, míg a Fiana Fáil beleegyezet abba, hogy 2018 októberéig támogatni fogja a kisebbségi kormány kompromisszumos programját, illetve tartózkodni fog egyes fontos szavazásokkor.

A kormányprogram tervezete, amelyet csütörtökön tett közzé az Irish Times című napilap, nem tartalmaz drámai változásokat a pénzügyi politikában, bár nagyobb szerepvállalást feltételez a bankszektorban. A hírek szerint MichaelNoonan pénzügyminiszter sem távozik a tárcája éléről.

Enda Kenny mindenesetre Írország történetének első újraválasztott miniszterelnöke, és az első európai vezető, aki a gazdasági megszorító intézkedések után is hivatalban tudott maradni. Ő maga azt mondta, hogy harmadszorra nem próbálkozna ismét a miniszterelnöki tisztség megszerzésével, és azt nem zárta ki, hogy egy éven belül más váltja majd fel a kormányfői székben.

Politikai elemzők szerint a kisebbségi kormánynak nehéz lesz 2018-ig talpon maradnia, és a kormánydöntések véghezvitele is kínkeserves lesz. A februári választáson váratlanul "újraéledt" Fianna Fáil bármikor engedhet a kísértésnek, és újabb választást eszközölhet ki, miközben minden egyes válságnál próbára lesz téve a függetlenek kormány iránti hűsége.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×