INFORÁDIÓ 
2020. június 4. csütörtök
Bulcsú

india

tüntetés

külföld

gyilkosság

erőszak

Tüntetések zajlanak Indiában egy nő meggyilkolása miatt

InfoRádió / MTI

Folyamatos tüntetések zajlanak a délnyugat-indiai Kerala szövetségi államban egy az érinthetetlen (dalit) kasztba tartozó egyetemista nő megerőszakolása és meggyilkolása miatt; a térség vezetője szerdán az eset mielőbbi felderítését ígérte.

Omman Csandi tartományi vezető szerdán felkereste az április 28-án meggyilkolt 30 éves nő kórházban fekvő édesanyját, miközben a klinika előtt több százan tüntettek a hatóságok lassú reakciója miatt. Az áldozat holttestére munkából hazatérő anyja talált rá omladozó házukban.

Dzsisa - ahogy a helyi média nevezi - testén nemi erőszakra, fojtogatásra, késelésre és kínzásra utaló jeleket viselt. A késelés közben felszínre kerültek belei, és súlyos fejsérülést is szerzett támadójától.

Az Ernakulam körzetbeli Kuruppampadi faluban meggyilkolt joghallgató ügyében eddig senkit nem vettek őrizetbe. A tüntetések kezdete után röviddel a rendőrség ugyan elfogott hét férfit, de csak azért, hogy kihallgassa őket.

A tiltakozók szerint a hatóságok azért késlekednek, mert az áldozat és családja a legalacsonyabb kasztok egyikébe tartozik, míg mások szerint a politikai csatározás köti le túlságosan a tartományi vezetőket. Rames Csenithala, Kerala belügyminisztere visszautasította a vádakat, és átfogó nyomozást ígért.

Keralában jelenleg választási kampány zajlik, így a mintegy harminc késszúrással brutálisan meggyilkolt lány esete a szokásosnál is nagyobb hullámokat ver. A szövetségi államban tüntető aktivista csoportok az ügyet a 2012-ben egy újdelhi buszon megerőszakolt és meggyilkolt lány esetéhez hasonlítják, ami országos, sőt nemzetközi botrányhoz vezetett.

Hivatalos adatok szerint naponta 93 nőt erőszakolnak meg Indiában.

Az 1,2 milliárd lakosú ázsiai országban Kerala az egyik legfejlettebb állam, ahol viszonylag sok nő tanul tovább még az alacsonyabb kasztok tagjai közül is.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018