eur:
388.26
usd:
361.9
bux:
69227.28
2024. május 9. csütörtök Gergely

Erdőtűz pusztít Kanadában

Elrendelték a kanadai hatóságok kedden az ország délnyugati részében fekvő Fort McMurray kiürítését, miután a város környékén erdőtűz ütött ki. A tűz a heves szél miatt gyorsan átterjedt a település egyes részeire.

A tűz a 80 ezres város déli részét fenyegeti elsősorban, ezért a hatóságok észak felé "terelik" a lakosságot. A lángok a város szélét már elérték, leégett egy lakókocsikból álló lakópark, és a tűz egyre közeledik a város központja felé. Darby Allen tűzoltóparancsnok szerint a belvárosban kisebb tűzgócok alakultak ki, de ezeket sikerült eloltani. A lakott területekre jelentős mennyiségű hamu hullott. A déli körzetekben helyi sajtójelentések szerint káosz és pánik van, hatalmas forgalmi dugók alakultak ki a városból kivezető utakon, a befelé vezető főutat pedig lezárta a rendőrség.

Személyi sérülésről mindazonáltal egyelőre nem érkeztek hírek, és a tűz a hatóságok közlése szerint nem fenyegeti a közeli olajmezőket sem.

Jelenleg 1,8 ezer hektáros területen ég a város környéki erdő, a lángokat és a magasba emelkedő füstöt a várostól több tíz kilométerre is látni lehet.

A kimenekítésről szóló rendelet kötelezi a helyieket arra, hogy elhagyják otthonukat. A fenyegetett övezettől biztonságos távolságban (mintegy 20 kilométerre) ideiglenes menedékszállásokat alakítottak ki.

A környéket szárazság sújtja, miközben a hőmérséklet rekordokat dönt, és kedden megközelítette a 30 Celsius-fokot.

A tűzoltók a hét legelején még sikeresen küzdöttek a lángokkal, de a helyzet kedd reggelre jelentősen súlyosbodott az erős szél miatt. A város hatóságai a szomszédos tartományoktól és a kanadai központi kormánytól is azonnali segítséget kértek a tűz megfékezésére és a menekülők elhelyezésére.

Kanadai illetékesek szerint ez az eddigi legnagyobb méretű kimenekítési művelet Alberta tartományban.

Címlapról ajánljuk
Mekkora esélye van von der Leyennek az újraválasztásra?

Mekkora esélye van von der Leyennek az újraválasztásra?

Magyarországnak még három EU-tagállamot maga álláspontja mellé kell állítania, ha meg akarja akadályozni Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöki jelölését - mondta az InfoRádióban Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének munkatársa.

Budapesten tárgyal a kínai elnök

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×