eur:
394.76
usd:
370.35
bux:
65134.6
2024. április 19. péntek Emma

Erdő Péter: a migráció kezelésekor figyelembe kell venni az országok közötti különbségeket

Európa közös megoldást keres a migrációra, de nem szabad megfeledkezni a kontinens országai közötti gazdasági különbségekről - hangsúlyozta Erdő Péter bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke a Ferenc pápa és a CCEE elnökségének találkozójáról tartott keddi vatikáni sajtótájékoztatón.

Erdő Péter az MTI-nek elmondta, hogy a katolikus egyházfővel Európa legaktuálisabb kérdéseiről folytattak megbeszélést, a szekularizációról és a keresztények egységéről éppúgy, mint a migrációról, a gazdasági problémákról és a békéről.

Az olasz és külföldi újságírókkal tartott találkozón Erdő Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország nem emelt falat a határain, és az országba történő legális belépésre mindig is lehetőség volt. Hangsúlyozta, hogy ehhez azonban az érkezők személyazonosságának megállapítása szükséges.

Hozzátette: huszonöt évvel a berlini fal leomlása után még ma is jelentős gazdasági különbségek vannak a volt kommunista térség országai és a nyugat-európai államok között, ezért a migráció kezelésében is különbséget kell tenni a célországok és a tranzitországok között. Erdő Péter emlékeztetett, hogy tavaly 430 ezer ember haladt át Magyarországon.

A CCEE elnöke az európai püspökök aggodalmát tolmácsolta Európa jövője miatt. Úgy fogalmazott, hogy Európának vissza kell találnia keresztény gyökereihez, mivel ez adja életerejét, ez Európa közös nevezője, közös története, a kereszténység segített minden európai népnek megtalálni saját géniuszát, hagyományait és nyelvét.

Ferenc pápa és az európai püspökök vezetői találkozóján szó volt az ukrajnai helyzetről is. "Az egyház teszi a békéért, amit tud, bárcsak meghallanák a hangját!" - mondta Erdő Péter. Hozzátette, hogy az ukrajnai lakosság megsegítéséért április 24-én az európai katolikus templomokban tartott pénzgyűjtés végösszegét még nem ismerik, de a hívők "nagylelkűen" adakoztak.

A sajtótájékoztatón Angelo Bagnasco genovai érsek, az olasz püspöki kar (Cei) elnöke, a CCEE alelnöke kijelentette: az európai politika törvények és előírások tömegével igyekszik választ adni a kihívásokra, ez azonban elnehezíti és félreérthetővé teszi Európát ahelyett, hogy könnyen érthető lenne és távlatokat nyújtana.

Hangsúlyozta: Európának közös lelkiismeretre van szüksége anélkül, hogy eltörölné az egyes népek arculatát, történetét, hagyományait. A genovai érsek megjegyezte, hogy a migrációval a világ déli, szegény része lendült mozgásba, és ez visszafordíthatatlan. Kiemelte, hogy a szegénység Európában is jelen van: a Cei tavaly 12 millió meleg ételt osztott ki az olasz rászorulók között.

A CCEE elnökségi delegációja kétnapos vatikáni látogatásán a szentszéki hivatalokat vezető bíborosokkal is találkozott. Erdő Péter és Angelo Bagnasco kedd reggel misét mutatott be a Szent Péter-bazilika magyar kápolnájában. Erdő Péter szerdán megnyitja a teremtett világ védelméről írt Áldott légy kezdetű pápai enciklika és a decemberi párizsi klímakonferencia kapcsolatáról szóló egyházi szemináriumot a római Augustinianum patrisztika intézetben. Erdő Péter 2006 óta vezeti a CCEE-t, első elnöki mandátuma után 2011-ben újabb öt évre megválasztották.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×