eur:
394.02
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Embertelen körülmények között a foglyok Irakban

Az iraki hatóságok több mint ezer foglyot, köztük tizenéveseket őriznek embertelen és megalázó körülmények között Anbár tartomány nyugati részén - közölte kedden az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet.

A londoni székhelyű csoport szerint 683 férfit zsúfoltak össze egy használaton kívüli raktárépületből rögtönzött fogolytáborrá alakított létesítményben a Bagdadtól nyugatra fekvő Amírija al-Fallúdzsa településen. Az épületet az iraki terrorellenes erők alakították át.

A foglyoknak kevesebb mint egy négyzetméter jut fejenként, éjjel-nappal ülő helyzetben vannak, nem tudják kinyújtani végtagjaikat és alig engedik ki őket a szabadba - közölte Salil Shetty, az AI főtitkára április 30-i látogatását követően. Hozzátette, a foglyokat hónapokon át őrizték ilyen körülmények között.

Az AI szerint a rabokat az iraki hatóságok a szunnita többségű Anbár tartományban vették őrizetbe az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szunnita szervezettel való együttműködés gyanújával.

Az iraki védelmi miniszter egyelőre nem kommentálta az AI jelentését. Tisztviselők korábban közölték, az Iszlám Államtól visszafoglalt területeken őrizetbe vett embereket tisztességes eljárásban és bírósági tárgyalásban fogják részesíteni.

Shetty felszólította az iraki hatóságokat, hogy a létesítményben fogva tartott emberek ellen vagy emeljenek vádat és indítsanak eljárást, vagy pedig engedjék őket szabadon. Hangsúlyozta, hogy a biztonsági kockázat nem menetesíti a hatóságokat az irakiak emberi jogainak tiszteletben tartása alól.

Az Egyesült Államok légi támogatását bíró iraki terrorellenes erők, a hadsereg és a szövetséges törzsi fegyveresek az utóbbi hónapokban jelentős területeke foglaltak vissza az IÁ-tól Anbár tartományban, egyebek közt a tartományi székhely, Ramádi és a stratégiailag fontos Hít város is visszakerült Bagdad ellenőrzése alá.

A harcok miatt a területen élő több tízezer ember kényszerült elhagyni otthonát, és sátortáborokba kerültek. Az iraki hatóságok nőket és gyerekeket általában különválasztják a férfiaktól, akiket kihallgatnak és kivizsgálnak a lehetséges milicista kapcsolatok után kutatva.

Az AI-nak nyilatkozó terrorellenes erők tagjai elmondták: nincsenek meg a szükséges forrásaik ahhoz, hogy a kivizsgálásokat a kellő időben hajtsák végre és emberséges bánásmódban részesítsék a foglyokat. Hozzátették, további több száz foglyot őriznek hasonló körülmények között egy másik, ugyancsak rögtönzött központban az Amírija al-Falludzsától nyugatra fekvő Habbáníjában.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×