eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hirosimába látogat az amerikai külügyminiszter

Japánba érkezett vasárnap John Kerry amerikai külügyminiszter. Ő eddig a legmagasabb rangú amerikai politikus, aki az amerikai atomcsapás által 1945-ben elpusztított Hirosimába látogat, a szintén ide tartó német kollégája Kínában ragadt.

Vasárnap és hétfőn a japán nagyváros ad otthont a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7 külügyminiszteri találkozójának.

Kerry a tervek szerint hétfőn látogat el az atomtámadás emlékművéhez. Eddig a legmagasabb rangú amerikai tisztségviselő, aki Hirosimába látogatott, Nancy Pelosi, a washingtoni képviselőház elnöke volt 2008-ban.

A Csugoku Simbun című helyi lap interjút készített Kerryvel, és látogatása jelentőségéről kérdezte, de ő kitérő választ adott, nem volt hajlandó beszélni arról, hogy az Egyesült Államok akar-e bocsánatot kérni Japántól az atombombák ledobásáért.

A dpa német hírügynökség közben azt jelentette, hogy a szintén Hirosimába tartó Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter repülőgépe műszaki okok miatt nem tudott felszállni a kínai Csangsából.

A pilóta elmondása szerint az Airbus A340-es kormánygép egyik üzemanyagpumpája hibásodott meg, és a repülőtéren nem volt raktáron pótalkatrész.

A külügyminiszterek a globális jelentőségű válságokat vitatják majd meg Japánban, valamint előkészítik a G7 állam-, illetve kormányfőinek május végi, Japánban tartandó csúcstalálkozóját. Elképzelhető, hogy Barack Obama amerikai elnök is ellátogat akkor Hisrosimába, de ezt a washingtoni Fehér Ház még nem erősítette meg.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×