eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Navracsics: válaszút előtt áll az Európai Unió

Válaszút elé került az Európai Unió integrációja, el kell dönteni, hogy a nemzetállamiság vagy az európai államiság irányába haladjon tovább a szervezet - mondta Navracsics Tibor uniós biztos pénteken Veszprémben.

Az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa az Eötvös Károly Jogásznapon tartott előadásában felidézte: az Európai Unió az önszabályozás szándékával alakult meg, a döntések meghozatalát és betartását kikényszerítő eszközök nélkül, azzal az elképzeléssel, hogy a politikát és a politikusokat távol tartsák az alapvetően szakmai alapokon működő szervezettől.

Mára azonban komoly kérdéssé vált, hogy "értelmezhető-e önkéntes jogkövetésre alapuló közösségként az átpolitizálódott Európai Unió" - fogalmazott Navracsics Tibor. Hozzátette: ellentmondást jelent, hogy míg a nagyállami érdekek a migránskérdés európai szintre emelését preferálják, addig folyamatosan szembesülünk az erre válaszként érkező, a nemzetállami széttartást jelentő eseményekkel.

Navracsics Tibor felidézte: a második világháború után a német nehézipart kontrollálni képes szervezetet kívántak létrehozni a tömörülő országok a közös európai szénpiac megteremtésével. Az intézményrendszer úgy jött létre, hogy a "politikusoknak ne legyen lehetőségük a funkcionális logika lerombolására", a dolgok érdemi befolyásolására - fogalmazott.

Később egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a "politikai logikát nem lehet megkerülni". Erre jó példa volt az "üres székek politikája" 1966-67-ben, amikor Franciaország nem küldte el delegáltját a tanácsülésre, ezzel megakadályozva a közös mezőgazdasági politika megalkotását - mondta az uniós biztos.

Megjegyezte: 1979 óta egyre alacsonyabb a részvételi arány az uniós választásokon, ami felveti a kérdést, hogy legitim módon képviselik-e a választóikat az uniós képviselők.

Az euró válsága arra az ellentmondásra mutatott rá, hogy egy új pénznemet úgy vezettek be, hogy közben az ezt garantáló intézményrendszer nemzeti szinten maradt - közölte Navracsics Tibor.

Kiemelte: szembesülni kell azzal is, hogy Görögország folyamatosan megszegi a magára vállalt uniós szabályokat, ez "komoly politikai léket ütött a közbizalmon". A migránsválságról szólva elmondta, elsőként fordult elő az unió fennállása óta, hogy minősített többséggel vittek át egy olyan kérdést, amely a tagállamok szuverenitását érinti, hozzátéve: egyedülálló az a jelenség is, hogy erre válaszként két tagország - Magyarország és Szlovákia - azonnal az Európai Bírósághoz fordult.

Sárközy Tamás, a Magyar Jogász Egylet elnöke arról beszélt, hogy míg a gazdasági társaságok szabályozása esetében kialakult gyakorlat és az ügyfelek elégedettsége jellemző, addig a nonprofit szférában, az egyesületeknél és alapítványoknál számos jogalkalmazási probléma létezik, a polgári törvénykönyv (Ptk.) módosítása ezen ellentmondásokat igyekszik a közeljövőben feloldani.

A megoldandó problémák közül kiemelte az egyesületi gazdálkodás követelményeinek feloldását, a közhasznú egyesületek megalakítása egyszerűsítésének szükségességét. Jelezte: 3-4 hónapon belül születhet meg az e kérdéseket szabályozó törvénytervezet, majd várhatóan 2017 elején, 2018 közepén lépnek hatályba a módosítások.

A jogásznapot második alkalommal rendezte meg a Veszprémi Törvényszék és a Magyar Jogász Egylet Veszprém megyei szervezete.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×