eur:
392.37
usd:
365.46
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Mégsem mond le az izlandi miniszterelnök

A korábbi hírekkel szemben csak ideiglenesen félreáll, de végérvényesen nem mond le posztjáról az izlandi miniszterelnök, aki a panamai offshore cégek körüli botrány egyik érintettje.

Sigmundur David Gunnlaugsson a hivatala által kedd este kiadott sajtóközlemény szerint "nem mondott le, és továbbra is a Haladó Párt elnöke akar maradni". A dokumentum szerint Gunnlaugsson csak javasolta, hogy a kormánypárt elnökhelyettese, Sigurdur Ingi Jóhannsson vegye át ideiglenesen, "határozatlan időre" a kormányfői posztot.

A Haladó Párt korábbi értesülések szerint kedden azt közölte, hogy az izlandi kormányfő felajánlotta lemondását, miután kiderült, hogy ő és felesége a panamai dokumentumok szerint közel 4 millió dollár (több mint egymilliárd forint) értékben menekített ki kötvényeket izlandi bankokból a 2008-as pénzügyi válság idején. Az iratokból kiderül, hogy az offshore-botrány főszereplőjének számító Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda egyedül a Brit Virgin-szigeteken több mint százezer titkos hátterű vállalatot jegyzett be, s ezek egyikének tulajdonosa éppen Gunnlaugsson felesége. A kormányfő azzal védekezik, hogy nem követett el adócsalást.

Jóhannsson az izlandi televíziónak nyilatkozva a keddi nap folyamán bejelentette, hogy pártja megkérte őt a kormányfői tisztség átvételére. Az egyelőre nem világos, hogy erre ténylegesen mikor kerül sor.

A kormányfő lemondását hétfőn több mint 20 ezren követelték az ország fővárosában, Reykjavíkban. Gunnlaugsson aznap a televízióban azt mondta, hogy ki akarja tölteni hivatali idejét, azaz a 2017 tavaszán várható választásokig a kormány élén akar maradni.

A panamai iratokban felmerült Bjarni Benediktsson izlandi pénzügyminiszter és Olof Nordal belügyminiszter neve is. A pénzügyminiszter egyik szóvivője megerősítette, hogy Benediktsson harmadrészben tulajdonos egy Seychelles-szigeteki vállalatnál, amelyet egy később meghiúsult dubaji ingatlanügylet miatt hoztak létre.

Az izlandi kormánytagokat érintő offshore-botrány a közélet átláthatóságáért harcoló Kalózpárt malmára hajtja a vizet. A tömörülés a Gallup szerdán közzétett felmérése szerint a választók 43 százalékának támogatását élvezi, míg az utóbbi hetekben még csak 25-35 százalékos népszerűségnek örvendhetett. A kormányfő Haladó Pártja jelenleg 7,9 százalékon áll.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×