eur:
392.86
usd:
366.22
bux:
66858.01
2024. április 25. csütörtök Márk

Az új FIFA-elnök is érintett a panamai botrányban?

Újabb adatok kerültek napvilágra a panamai ügyvédi iroda offshore dokumentumaiból: érintett lehet például a FIFA frissen megválasztott elnöke is.

Megvan a panamai ügyvédi iroda anyagai miatt kitört botrány első magas rangú áldozata. Előre meghatározatlan ideig háttérbe vonul Sigmundur David Gunnlaugsson izlandi miniszterelnök, akiről kiderült, hogy offshore cégeken keresztül igyekezett pénzét menteni a 2008-as pénzügyi válság idején: mintegy 4 millió dollár értékben mentett ki kötvényeket izlandi bankokból.

A botrány kirobbanásának napján, a hét elején adott interjújában - ami közben egy kérdés után egyszerűen felállt a székből, és némi szóváltás után otthagyta a stábot - azzal védekezett, nem követett el adócsalást.

Hogy pontosan miért is volt szüksége neki és feleségének offshore cégekre, arra azt mondta, nem ért hozzá. Az összegre sem tudott visszaemlékezni, aztán kicsit zavartan egyszerűen hülyeségnek nevezte az újságíró kérdéseit. 24 óra múlva azonban meggondolta magát, és ma reggel hivatala közleményben jelezte, ideiglenesen félre áll, de nem mond le.

A panamai ügyvédi irodából egy éve került ki a 2,6 terabájtnyi adat, 11,5 millió dokumentum a Süddeutche Zeintunghoz. A német lap mintegy 80 ország újságíróival közösen dolgozta fel az anyagot – nagyjából 12 hónapon keresztül.

Az első cikk megjelenése óta folyamatosan kerülnek ki újabb és újabb jelentések a lehetséges érintettekről.

A Guardian például azt írja, a FIFA frissen megválasztott elnöke, aki a szervezet megtisztításának ígéretével került a székébe, nagyjából 10 éve, még UEFA tisztségviselőként offshore céges kapcsolatba kerülhetett két, azóta vesztegetés miatt perbe fogott emberrel. A Bajnokok Ligája televíziós jogait úgy értékesítette az UEFA, hogy a közvetítő cég azokat majdnem háromszoros áron értékesítette tovább. A dokumentumon szerepel Gianni Infantino aláírása is.

Az UEFA egyik szóvivője úgy reagált, a jogokat nyílt tenderen osztották szét, a szerződést az akkori igazgató Gianni Infantino azért írta alá, mert ez a feladatkörébe tartozott. De nem csak az ő szignója, hanem egy másik UEFA-vezető aláírása is szerepel a szerződésen, mivel ez a bevett eljárás.

Infantino nyilatkozatában tagadta, hogy személyes kapcsolata lenne a két, vesztegetés megvádolt emberrel.

A kiszivárgott rengeteg dokumentumból sajtóhírek szerint az is kiderül, a szíriai rezsim hogyan játszotta ki a szankciókat a panamai ügyvédi iroda segítségével, és vásárolt vadászgép üzemanyagot, illetve Észak-Korea – szintén a büntetőintézkedések ellenére – miként használt offshore-céget atomfegyver-programjához.

A panamai ügyvédi iroda társalapítója, Ramón Fonseca azt mondta, a Mossack Fonseca minden üzleti lépése legális volt, sosem nyújtott segítséget adókerülésben, pénzmosásban.

Az adatokból több mint száz magyar magánszemély és cég, köztük ismert személyiségek offshore érintettségére is fény derült. Köztük van a 16 évig a Fidesz kecskeméti parlamenti képviselőjeként dolgozott Horváth Zsolt, aki két éve szállt ki a nagypolitikából.

Az MSZP egykori pártpénztárnoka, országgyűlési képviselője, Boldvai László feleségéről derült ki, hogy svájci bankszámlás offshore-cége van. A szocialisták Nógrád megyei elnöke nem tagadta a hírt, és felfüggesztette párttagságát.

Az anyagokból előkerült Erős Jánosnak, az állami Magyar Fejlesztési Bank 2002 és 2010 közötti vezetőjének offshore üzlete is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×