eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Együttműködési megállapodást írt alá Kuba és az Európai Unió

Megállapodást írt alá pénteken Havannában Kuba és az Európai Unió a kapcsolatok normalizálásáról és az együttműködésről.

Ez történelmi nap a kétoldalú kapcsolatok szempontjából - jelentette ki Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki ebből az alkalomból utazott Havannába.

A megállapodás az 1996-ban elfogadott uniós "közös álláspont" helyébe lép, amely korlátozta az európai társulás kapcsolatait a kommunista állammal, és a kubai demokratikus változásokhoz kötötte a kétoldalú viszony javítását.

Megkötését közel két évig tartó tárgyalási folyamat előzte meg. Akkor lép hatályba, ha az EU összes tagállama és Kuba is ratifikálja. Lényege a gazdasági együttműködés teljes helyreállítása, és lehetővé teszi Kuba bevonását az EU segélyprogramjaiba. Előirányozza a folyamatos politikai párbeszédet is a felek között, beleértve az emberi jogok érvényesülésének kérdését Kubában.

Latin-Amerikában egyedül Kubának nem volt együttműködési megállapodása az unióval, de a gazdaságban ez kevéssé mutatkozott meg: az EU Kuba második legnagyobb kereskedelmi partnere, a legnagyobb külföldi befektető és a harmadik a szigetre utazó turisták száma tekintetében.

A megállapodás újabb siker Havanna számára, amely 2014 óta sokat javított nemzetközi pozícióin: enyhülés következett be az Egyesült Államokhoz fűződő fagyos viszonyában, és tavaly év végén megállapodott az úgynevezett Párizsi Klubbal a külföldi kormányoktól kapott hitelei kétharmadának - mintegy 4 milliárd dollárnak - a törléséről. További látványos előrelépés lesz Barack Obama küszöbön álló havannai látogatása, amelyet március 20-ára ütemeztek be. Õ lesz az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki felkeresi a kommunista országot.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×