INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Bármelyik demokrata jelölt legyőzné Trumpot

InfoRádió / MTI
Egy, a szuperkeddi szavazás reggelén nyilvánosságra hozott felmérés szerint bármelyik demokrata elnökjelölt legyőzné a novemberi elnökválasztáson Donald Trumpot.

A CNN hírtelevízió az ORC közvélemény-kutató intézettel közösen készített országos felmérése - amelyet kedden reggel tették közzé - jutott arra az eredményre, hogy mind Hillary Clinton, mind Bernie Sanders, a demokraták jelenlegi két elnökjelölt-aspiránsa legyőzné az őszi elnökválasztáson Donald Trumpot, ha ő lenne a Republikáus Párt elnökjelöltje. A közvélemény-kutatók úgy találták, hogy Hillary Clintonnak - aki jelentős arányban vezet Bernie Sanders előtt - jóval nagyobb kihívást jelentene, ha nem Trump, hanem Marco Rubio floridai szenátor, vagy Ted Cruz, Texas szenátora lenne a republikánus elnökjelölt. A keddi előválasztások várható eredményeivel is számolva, Clinton támogatottsága 52 százalékos, míg Trumpban a szavazók 44 százaléka bízik. A januári felmérésekkel összehasonlítva azonban jelenleg lemarad Marco Rubio mögött. A floridai szenátor - akit a Republikánus Párt vezetése szívesebben látna Trump helyett a párt elnökjelöltjeként - a voksok ötven százalékát szerezné meg, míg Clinton három százalékkal kevesebbet, 47 százalékot.

Bernie Sanders, vermonti szenátor mindhárom republikánus politikust nagy diadallal győzné le: Ted Cruzt 57:40 arányban, Trumpot 55:43, Marco Rubiót pedig 53:45 százalékos arányban előzné meg.

A közvélemény-kutatás készítői azt is megkérdezték, hogy az elnökjelölt-aspiránsok közül, párthovatartozásuktól függetlenül, kiben és miért bíznak a leginkább, a társadalmat érdeklő kérdések megoldásában szerintük melyikük a legjobb. Kiderült, hogy a gazdaság élénkítése, a terrorizmus elleni küzdelem és a bevándorlás kezelése ügyében Trumpban bíznak inkább, míg a megkérdezettek szerint Hillary Clinton az egészségügyben, a külpolitikában és a kisebbségi kérdések kezelésében alkalmasabb politikus.

Közben a Politico című lap arról adott hírt, hogy Donald Trumpot újabb ellentmondásos személyiség dicsérte. Louis Farrakhan, a rasszista, antiszemita kirohanásairól ismert 82 esztendős amerikai muszlim vezető egy detroiti rendezvényen szólt a republikánus elnökjelölt-aspiránsról.

Farrakhan hangsúlyozta, hogy Trump a kampányban visszautasította zsidó csoportok támogatását. "Õ az egyetlen, aki azt mondta a zsidó közösségnek, hogy nem kell a pénzetek. Bármikor kimondhatja azt valaki azoknak, akik uralják az amerikai politikát, hogy nem kell a pénzetek, vagyis nem tarthattok ellenőrzésetek alatt" - fogalmazott Farrakhan.

A milliárdos üzletembert dicsérve ugyanakkor Farrakhan leszögezte: "Nem Trump mellett vagyok, csupán tetszik, amit látok".

A Farrakhan-kijelentésről hírt adott Politico ezzel kapcsolatban felidézte Donald Trump egyik decemberi rendezvényét, amelyen a republikánus elnökjelölt-aspiráns vezető republikánus zsidó személyiségek előtt, azt mondta: "Önök nem fognak engem támogatni, pedig én lennék a legjobb Izrael számára".

A címlapról ajánljuk