eur:
395.04
usd:
370.8
bux:
65132.72
2024. április 19. péntek Emma

Gátolja a beruházásokat a spanyol belpolitikai bizonytalanság

A gazdasági beruházásokról szóló döntéseket gátolja a spanyol belpolitikai bizonytalanság, az, hogy a december 20-i parlamenti választások után még nem lehet tudni, milyen kormány irányítja majd az országot - nyilatkozta Francisco González, Spanyolország második legnagyobb bankja, a Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) BBVA elnöke az EL Mundo című napilapban megjelent interjúban, hétfőn.

A szakember szerint a politikai patthelyzet már elkezdte éreztetni a hatását, mivel a befektetők nem kedvelik a kiszámíthatatlanságot, és amíg nem születik döntés az új kormányról, addig "zsákutcában" lesznek a beruházások terén.

Szavaiból kiderült, hogy a spanyol gazdaság számára a nagykoalíciót tartaná előnyösnek - a konzervatív Néppárt (PP), a szocialista párt (PSOE) és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt együttműködésével -, mivel mindhárman hisznek "a demokráciában, a piacgazdaságban és az ország egységében", szemben az utópiákkal illetve a nem reális ígéretekkel.

A BBVA elnöke nyilatkozatával követte Goldman Sachs (GS), Barclays és az ING elmúlt hetekben kiadott megállapításait, amelyekben mindannyian a politikai bizonytalanságban rejlő kockázatokra hívták fel a figyelmet. A GS szerint visszaeshet az üzleti és a fogyasztói bizalom, ami kedvezőtlenül hat a gazdasági kilátásokra.

A kritikus vélemények ellenére a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a múlt héten javított az dél-európai ország idei gazdasági növekedésének várható ütemén. Előrejelzésében 2,7 százalékos GDP-növekedést vár a spanyoloktól, amely magasabb mint az euróövezet várható gazdasági növekedése.

Spanyolországban a gazdaság egyik gyenge pontjának a magas munkanélküliséget tartják annak ellenére, hogy az elmúlt években jelentős csökkenést sikerült elérni. A beruházók bizalmatlansága azonban negatívan érintheti ezt a területet is.

A munkanélküliség 26,9 százalékkal 2014 első negyedévében állt csúcson, a legutolsó közzétett adatok szerint jelenleg 21,8 százalék, de a hosszú távú cél a gazdasági válság előtti 8,5 százalék elérése lenne.

Spanyolországban a választásokon minden korábbinál több, összesen 10 politikai erő jutott be a parlamentbe, de egyik párt sem szerezte meg az önálló kormányzáshoz szükséges többséget. Egyelőre nem lehet tudni, hogy melyik párt vezetésével, milyen összetételű kabinet alakulhat, de a választások megismétlésének lehetősége sem zárható ki.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
×
×
×
×