INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

A terrorizmus és a menekültválság volt a téma Strasbourgban

InfoRádió / MTI
Az európai parlamenti képviselők gyors és hatékony uniós lépéseket sürgettek a terrorizmus ellen, egyúttal elítélték a terrorizmus és a menekültválság összemosását a testület szerdai ülésnapján, Strasbourgban.

A strasbourgi ülésen az EP nagy többséggel, 548 igen és 110 nem szavazattal határozatot fogadott el a radikalizáció elleni fellépésről, amelyben egyebek mellett közös stratégiák kidolgozását és az uniós tagállamok közötti információmegosztás fokozását sürgette.

A képviselők azt javasolták, hogy hozzanak létre európai "feketelistát" a feltételezett dzsihadistákról, és tegyék lehetővé, hogy bevonják az útlevelét és lefoglalják a vagyonát azoknak, akik Szíriába utaztak harcolni a szélsőségesek oldalán, visszatérésük esetén pedig helyezzék igazságügyi felügyelet alá, illetve szükség esetén vegyék őrizetbe őket.

Az uniós állam-, illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanácsnak címzett javaslatok között szerepel az is, hogy a kisebbségek társadalmi integrációjának elősegítésével, illetve a börtönökben a szélsőséges nézeteket terjesztők elkülönítésével küzdjenek a radikalizáció ellen Európában. Arra is felhívták az uniót, hogy fokozza külső határainak ellenőrzését.

A nem kötelező érvényű határozat Rachida Dati korábbi francia igazságügyi miniszter jelentésén alapul. Datit a Charlie Hebdo szatirikus lap elleni januári párizsi terrortámadások után bízta meg az EP azzal, hogy készítsen jelentést a fiatalok radikalizációja elleni lehetséges eszközökről.

A szerdai ülésen az EP vezető politikusai felszólaltak a terrorizmus és a menekültválság összemosása ellen.

Manfred Weber, a néppárti képviselőcsoport német elnöke úgy fogalmazott: elfogadhatatlan azt állítani, hogy az Európába érkező menekültek terroristák lennének, amikor valójában azok áldozatai. Hasonló álláspontjának adott hangot a szociáldemokraták olasz frakcióvezetője, Gianni Pittella is.

Az ülésen felszólalt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is, aki szerint a dolgok "veszélyes összemosása" lenne "a menekülteket a terroristákkal azonosítani".

Akik a párizsi merényleteket elkövették, "ugyanazok, akik a menekülteket menekülésre kényszerítették" - fogalmazott Juncker.

A címlapról ajánljuk