eur:
394.48
usd:
369.79
bux:
65230.38
2024. április 19. péntek Emma

Schengent is elsöpörhetik a párizsi merényletek

A tagállamok belügyminiszterei pénteki találkozójukon arra akarják felkérni az Európai Bizottságot, hogy a Schengen kódex módosításával terjesszen elő javaslatot az EU-állampolgárok papírjainak szisztematikus ellenőrzésére a külső határokon. A kötelezettség a migránsok szűrésére szolgáló hotspotokra is vonatkozna, nyilvánvalóan nem függetlenül a párizsi terrortámadásoktól.

Szigorítani kívánják az uniós állampolgárok ellenőrzését az EU külső határain a kormányok. A luxemburgi soros elnökséget képviselő források szerint a belügyminiszterek a párizsi terrorcselekmények miatt péntekre összehívott rendkívüli tanácsülésükön arra kérik majd fel az Európai Bizottságot, hogy a Schengen kódex módosítása révén az EU állampolgáraira is terjesszék ki a külső határokon a személyazonosságot igazoló okmányok szisztematikus ellenőrzését.

A tervezett intézkedés részben Franciaország kívánságára történik majd, és elsősorban az európai útlevéllel és okmányokkal Szíriába utazó, majd onnan esetlegesen visszatérő "külföldi harcosok" nyakon csípését célozza. Az európai sajtóban csütörtökön jelentek meg cikkek arról, hogy a párizsi merényletek valószínű kitervelője, a francia különleges egységek által egy párizsi lakásban szerdán szitává lőtt Abdelhamid Abaaoud belga útlevelével hogyan tudott észrevétlenül bejutni az EU külső határain és járni-kelni a nyitott schengeni határokon.

Az EU-tagországok állampolgárainak a schengeni kódex értelmében jelenleg csak minimális ellenőrzésen kell átesniük, amikor visszatérnek külföldről az EU-ba. Ez azt jelenti, hogy csak az útlevelüket, vagy bizonyos esetekben más, személyi azonosságukat igazoló okmányokat kell bemutatniuk. A jövőben ez úgy változna, hogy a határon szolgálatot teljesítő hivatalos személyeknek a schengeni információs rendszer (SIS) adatbázisával kellene minden egyes alkalommal összevetnie az útlevelet, úgy ahogy azt jelenleg harmadik országok beutazó állampolgáraival is teszik.

A tagállamok indokolt esetben, és ha gyanú áll fenn, már most is szigorított ellenőrzésnek vethetnek alá EU-állampolgárokat. Ez azonban nem szisztematikus, és főleg gyakran nem ugyanazon indokok és szempontok alapján történik. Az Európai Bizottság azonban a jelek szerint vonakodik a szisztematikus biztonsági ellenőrzések bevezetésétől, és a schengeni kódex ilyen értelmű módosításától.

Brüsszel ehelyett annak a listának az egységes alkalmazására szorítaná rá a tagállamokat, amely közös kockázati indikátorok alapján teszi lehetővé a szigorított személyi ellenőrzés szelektív alkalmazását. "A jelenleginél konzisztensebb, egységes szisztematikus kontrollt szeretnénk" - nyilatkozta a BruxInfónak egy bizottsági forrás.

Mivel a Görögországban és Olaszországban felállított vagy kialakítás alatt álló regisztrációs állomások is külső uniós határnak számítanak, ezért elnökségi források szerint a hotspotokat is fokozott biztonsági ellenőrzés alá helyeznék. Az elnökségnél és az uniós intézményeknél általában óva intenek a terrorizmus és a migráció, de főként a menekültek egy kalap alá vételétől, azt ugyanakkor elismerik, hogy mivel terroristák is elvegyülhetnek a tömegben, ezért fokozott odafigyelésre van szükség.

Forrás: BruxInfo

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×