eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Jobb növekedési adatokkal a görög költségvetés

A görög kormány pénteken beterjesztette a parlamentben a jövő évi költségvetés végleges tervezetét, a büdzsé fele annyi privatizációs bevétellel számol, mint korábban.

A tervezet szerint a költségvetés elsődleges - adósságszolgálat nélkül számított - aktívuma a GDP 0,5 százaléka lesz. A privatizációs bevételek soron csak 1,9 milliárd eurót irányoz elő a költségvetés, míg a nemzetközi hitelezőkkel kötött megállapodásban 3,7 milliárd euró szerepel.

A GDP-arányos államadósság az idei 180,2 százalékról 187,6 százalékra emelkedik, de a kormány bízik benne, hogy az ország 2016 második felében ki tud lépni a nemzetközi kötvénypiacra.

A finanszírozási helyzet azonban pillanatnyilag romlik. Sok befektető politikai bizonytalanságtól tart, minthogy a nemzetközi hitelezők által kívánt újabb megszorításokról tartott szavazás után két főre csökkent Alekszisz Ciprasz kormányának többsége a parlamentben. A kétéves lejáratú államkötvény hozama pénteken 60 bázisponttal 6,64 százalékra emelkedett.

A költségvetés-tervezet a korábbinál kevésbé rossz növekedési prognózison alapul, e szerint a GDP az idén nem csökken és jövőre csak 0,7 százalékkal zsugorodik.

Az Európai Bizottság őszi prognózisa szerint viszont az ország a tavalyi 0,7 százalékos növekedés után visszasüllyed a recesszióba, és a GDP az idén 1,4 százalékkal, jövőre pedig 1,3 százalékkal zsugorodik. A görög hazai össztermék a második negyedévben a fogyasztás és az export megélénkülésének köszönhetően még 0,9 százalékkal bővült.

A külkereskedelmi deficit mérséklődésének köszönhetően éves szinten nőtt a görög folyó fizetési mérleg aktívuma. A központi bank pénteken közölte, hogy a folyó fizetési mérleg szeptemberben 838 millió euró aktívummal zárt az egy évvel korábbi 610 millióval szemben, miután az áruforgalmi deficit csökkenése ellensúlyozta a szolgáltatások mérlegének romlását.

A turizmusból származó bevételek 2,25 milliárd euróról 2,13 milliárd euróra csökkentek.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×