INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Aszad: Szíria nem az Iszlám Állam táptalaja

InfoRádió / MTI
A háború dúlta Szíria nem az Iszlám Állam (IÁ) táptalaja - jelentette ki Bassár el-Aszad szíriai elnök, és a Nyugat szemére vetette, hogy őt okolja a szélsőséges iszlamista szervezet létrejöttéért. "Kijelenthetem, hogy a Daeshnek (az IÁ-t jelölő arab betűszó) nincs természetes, vagy társadalmi táptalaja Szíriában - mondta Aszad a RAI olasz közszolgálati televíziónak.

A szerda este sugárzott interjúban Aszad azt a véleményét hangoztatta, hogy a Szíriában kiképzett dzsihadisták a különböző merényleteket a törökök, a szaúdiak, a katariak támogatásával és természetesen a terroristákat különböző módon támogató nyugati politika révén követik el.

"Az IÁ nem Szíriából indult ki. Irakban kezdődött, illetve még korábban, Afganisztánban" - mondta Bassár el-Aszad, Tony Blair volt brit kormányfő egyik kijelentésére hivatkozva, amely szerint az iraki háború közrejátszott az IÁ létrejöttében". "Vallomása a legékesszólóbb bizonyíték" - hangoztatta a szíriai elnök.

A 129 ember halálával végződött múlt pénteki párizsi merényletek után - amelyek elkövetését az Iszlám Állam vállalta magára -, felgyorsultak a tárgyalások a szíriai válság rendezéséről, de továbbra sincs egyetértés Bassár el-Aszad sorsával kapcsolatban. 2011 óta a szíriai háborúnak 250 ezer halottja van, és több millióan menekültek el otthonukból.

Bassár el-Aszad szerda este kijelentette, hogy szerinte nem lehet választások kísérte átmenet Szíriában, mert az ország több régiója a lázadók kezén van.

Aszad akarata, hogy hatalomban maradjon, éket vert a szíriai lázadókat támogató Egyesült Államok és Franciaország, valamint a damaszkuszi rendszer legrégebbi szövetségese, Oroszország között. A párizsi merényletek és az orosz utasszállító elleni támadás után azonban a három ország egyre több készséget mutat arra, hogy egyesítse erőit a dzsihadista szervezet ellen.

A címlapról ajánljuk