eur:
395.13
usd:
371.12
bux:
65254.29
2024. április 19. péntek Emma

Obamával és Putyinnal is egyeztet Hollande

Francois Hollande francia államfő november 24-én Washingtonban amerikai kollegájával, Barack Obamával, két nappal később pedig Vlagyimir Putyin orosz elnökkel egyeztet Moszkvában az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni fellépésről és a szíriai helyzet rendezéséről - jelentette be kedden a francia elnöki hivatal.

A francia államfő hétfőn már jelezte a parlament két háza együttes ülése előtt elmondott ünnepi beszédében, hogy a következő napokban amerikai és orosz kollegájával is találkozik a - 129 halálos és 350 sebesült áldozatot követelő - párizsi merényleteket magára vállaló Iszlám Állam elleni "nagy és egységes koalíció" kialakítása érdekében.

Ezért Francois Hollande kedden telefonon beszélt az orosz elnökkel a dzsihadisták elleni harcok összehangolásáról - jelezte az elnöki hivatal. A Kreml ezzel egy időben azt közölte, hogy a két ország vezetője támogatja, hogy titkosszolgálataik "szorosan együttműködjenek" a Szíriát érintő kérdésekben.

A francia elnök délelőtt hivatalában fogadta John Kerry amerikai külügyminisztert, aki a találkozó után azt mondta, hogy az ENSZ november 30-án kezdődő párizsi klímacsúcsa "fontos jelzés lesz a világnak arra, hogy senki nem tudja a nemzetközi közösség ügyeit félbeszakítani, és főleg nem "a megvetendő és gyáva terrorcselekmények".

"Várom már, hogy visszajöhessek Párizsba a COP21-re Obama elnökkel" - mondta az Elysée-palota udvarán az amerikai külügyminiszter a klímacsúcsra utalva. Jelezte, hogy ő tovább marad, mint a nyitónapra érkező Obama, és követni fogja a december 11-ig tartó tárgyalásokat. Kerry meggyőződése, hogy "a következő napokban Párizs tudni fogja, hogyan találjon magára" a merényletek után.

Francois Hollande délelőtt iráni kollegájával, Haszan Róhánival is beszélt telefonon, aki a terrortámadások miatt lemondta keddre tervezett párizsi látogatását.

Az elnöki hivatal közleménye szerint a két ország vezetője egyetértett abban, hogy elengedhetetlen fontosságú a terrorizmus és az Iszlám Állam elleni harc. Abban is megállapodtak, hogy "hamarosan találnak egy másik időpontot a látogatáshoz", amelynek célja a kétoldalú együttműködések megerősítése lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×