eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Jelentősen nőtt a terrorizmus áldozatainak száma

A tavalyi évben jelentősen nőtt a terrorizmus áldozatainak száma a világon, és több mint harmincezren vesztették életüket merényletekben - közölte a londoni székhelyű Institute for Peace and Economics kutatóintézet kedden.

A jelentés szerint 2014-ben világszerte 32 650 ember halt meg terrorcselekményekben, s ez a szám 80 százalékkal magasabb, mint a 2013-as adat. Korábban soha nem mértek ilyen jelentős mértékű emelkedést a terroráldozatok számában egy éven belül - derült ki az agytröszt által összeállított Globális terrorizmusindex nevű éves jelentés legfrissebb kiadásából.

Az intézet a terrorizmus által a világban tavaly okozott gazdasági kárt mintegy 53 milliárd dollárra (16,5 ezer milliárd forint) becsülte, ami tízszerese a 2000-es becslésnek.

A halálos áldozatok feléért az Iszlám Állam nevű közel-keleti dzsihadista szervezet és a nigériai Boko Haram szélsőséges iszlamista csoport a felelős.

A terrorizmusnak leginkább kitett államok Afganisztán, Irak, Nigéria, Pakisztán és Szíria. A világ terroráldozatainak közel harmada, majdnem 10 ezer ember Irakban vesztette életét.

A jelentésből az is kiderül, hogy a terrorizmus kiváltó okai térségenként és az adott ország fejlettségi szintjének függvényében nagyon eltérőek lehetnek. Nyugaton statisztikai összefüggés van a terrorizmus és a társadalmi és gazdasági tényezők, így például a fiatalok munkanélkülisége vagy a droghasználat elterjedtsége között, s itt a legtöbb áldozatot a magányos merénylők által elkövetett támadások követelik.

Ezzel szemben azokban az országokban, amelyek nem tagjai az általában a fejlett világgal azonosított Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek (OECD), elsősorban az ott folyó konfliktusokkal és erőszakkal, illetve a korrupcióval függ össze a terrorizmus jelensége - közölte Steve Killelea, az intézet vezetője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×