INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Lengyel politikus: újra kell gonodlni a menekültelosztási mechanizmust

InfoRádió / MTI
Lengyelország a menekültelosztási mechanizmusok újragondolására fog törekedni az Európai Bizottságnál, mivel azokat kezdettől fogva rosszul tervezték, a pénteki párizsi terrortámadások után pedig végképp kiderült, hogy nem megfelelőek - idézték Konrad Szymanskit, az Európai Unió ügyeiért felelős leendő lengyel minisztert vasárnap a lengyel tévécsatornák.

Szymanski a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) kabinetjének tagja lesz. Az új kormányt, amelynek összeállításával pénteken bízták meg Beata Szydlót, előzetesen már bemutatták, és hétfőn hivatalba is lép.

A kabinetben a külügyi tárcát Witold Waszczykowski látja el, míg Szymanski a külügyminisztériumról leválasztott uniós feladatkört veszi át.

Szymanski szombat este a lengyel közszolgálati rádióban emlékeztetett arra, hogy a PiS kezdettől fogva bírálta az Európai Unió migrációs politikáját.

"A határvédelemben, a biztonsági kérdésekben, a migrációs válság kiváltó okainak kezelésében, valamint a visszafogadásban vállalt európai szolidaritásra fektettünk hangsúlyt" - hangoztatta.

A politikus szombat reggel úgy nyilatkozott: bár jogilag továbbra is érvényes Lengyelországnak a migránsoknak befogadására vállalt kötelezettsége, a párizsi terrortámadások nyomán nincs politikai lehetőség annak teljesítésére.

Szymanski nyilatkozataival kapcsolatban Witold Waszczykowski leendő külügyminiszter szombat este a TVN24 lengyel hírtelevízióban úgy vélte, hogy "egyelőre át kell gondolni a helyzetet", a menekültek befogadásában "feltétlenül a biztonsági szempontokat kell figyelembe venni".

A menekültstátuszért folyamodóktól nem lehet megtagadni a kérelem benyújtásának jogát, de "ha felmerül akármilyen életrajzi homály, az az illető rovására megy" - mondta.

Az európai migrációs politikáról Waszczykowski elmondta: nem doktrínák, illetve gazdasági szempontok, hanem a biztonság az elsődleges.

"Nem akarunk elállni a vállalt normáktól"- jelentette ki, hozzátéve ugyanakkor, hogy tévedés volt azt gondolni, a világ ezeket tiszteletben fogja tartani.

"A világ geopolitikai játékot űz velünk" - értékelte a biztonságpolitikai szakértőnek ismert politikus Európa helyzetét.

Szymanski szombati nyilatkozatait bírálták a jobbközép liberális Polgári Platform (PO) vezető diplomatái. Grzegorz Schetyna távozó külügyminiszter a lengyel közszolgálati televíziónak elmondta: reméli, a leendő miniszter kijelentései "jobban átgondoltak lesznek", "racionális nyilatkozatokat" fog adni. Schetyna uniós ügyekért felelős helyettese, Rafal Trzaskowski "legalábbis ügyetlennek" minősítette Szymanski szavait.

Lengyelország nevében a Polgári Platform távozó kormánya még nyáron mintegy kétezer migráns befogadását vállalta. A PiS politikusai bírálták, hogy az uniós belügyminiszterek szeptemberi csúcstalálkozóján Lengyelország - a többi visegrádi országtól eltérően - az Európai Bizottság menekültelosztási terve mellett szavazott, ennek keretében további 4,5 ezer migráns átvállalására kötelezte el magát.

A címlapról ajánljuk