INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Észak-Korea rakétakísérletre készülhet

InfoRádió / MTI
Észak-Korea hajózási tilalmi övezetet hirdetett ki a keleti parti Vonszan várost övező vizeken, ami azt jelezheti előre, hogy rakétakísérletre készül - közölték vasárnap különböző dél-koreai források a Yonhap hírügynökséggel.

A hajózási tilalom december 7-ig van érvényben. A tenger nagy területére terjed ki, ezért szoros figyelemmel követik, hogy Észak-Korea Scud típusú, vagy egy új ballisztikus rakéta kilövésére készül-e - mondták kormányzati források.

Más források inkább az utóbbira gyanakszanak, és azt feltételezik, hogy egy olyan új rakétával kísérleteznek az északiak, amely nagy magasságban több kisebb rakétára válik szét. Phenjan rendelkezik ezzel a technológiával.

Az is lehetséges, hogy tengeralattjáróról indítható rakétával gyakorlatoznak a tiltott időszak alatt - mondta egy harmadik forrás. Erre műhold felvételek is utalnak.

Észak-Korea egy augusztusi provokáció óta többször is kihirdetett hajózási tilalmat a Japán-tengeren, hajók elleni rakétákat 300 milliméteres rakéta sorozatvetőket vonultatott fel a tengerparton, de lőgyakorlatot végül mégsem hajtottak végre.

A címlapról ajánljuk