INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

ENSZ: Több mint 800 ezer migráns érkezett Európába

InfoRádió / MTI
Több mint 800 ezer migráns és menekült érkezett Európába idén a Földközi-tengeren át - közölte pénteken az ENSZ, amely aggodalmát fejezte ki a Leszbosz görög szigeten kialakult helyzet miatt, ahol menekültek ezrei - közöttük nők és gyermekek - vannak fedél nélkül.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint a Földközi-tengeren át érkezett 806 ezer migráns és menekült túlnyomó többsége Görögországba és az Égei-tengeri szigetekre érkezett. Háromezer-négyszázhatvanan meghaltak vagy eltűntek.

Csak októberben a rossz időjárás ellenére 210 ezer ember érkezett Görögországba, többségében Leszbosz szigetére.

A menekültáradat nem csökken, novemberben naponta áltagosan 3300-an érkeztek a szigetre csónakon az UNHCR adatai szerint.

A tél közeledtével a befogadási feltételek és az ottani kapacitások igen szűkösek és nem elegendők" - jelentette ki az UNHCR szóvivője, Adrian Edwards genfi sajtótájékoztatóján.

Az UNHCR szerint Leszboszon mindössze 2800 hely van a befogadó állomásokon, ugyanakkor 16 ezer menekült és bevándorló tartózkodik a szigeten. Ennek következtében sok ember, közöttük nők és csecsemők kénytelen a szabadban éjszakázni, tüzet gyújtani, hogy megmelegedjenek. Ez a helyzet biztonsági problémákat okoz, és feszültségforrás a helyi lakossággal - mutat rá az ENSZ szakosított szervezete.

Diane Goodman, az UNHCR igazgatóhelyettese Athénből videotelefonon azt is elmondta az újságíróknak, hogy az UNHCR az egyetlen ENSZ-szervezet, amely jelen van Leszboszon, és mindössze 30 segélymunkással dolgozik, akinek a száma rövidesen 40-re emelkedik. Az igazgatóhelyettes több helyet kért a helyi hatóságoktól a migránsok és menedékkérők elhelyezéséhez.

Az ENSZ szerint a Görögországba érkezők 62 százaléka szír, 23 százalékuk afgán és 7 százalékuk iraki. 

A címlapról ajánljuk