eur:
395.33
usd:
366.33
bux:
65412.76
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Súlyos válságba kerülhet a német hírszerzés a mostani ügy miatt

Németország ankarai nagykövete és a francia külügyminiszter ellen is kémkedhetett a német külföldi hírszerző szolgálat (BND) a berlin-brandenburgi tartományi közszolgálati médiatársaság (RBB) értesülése szerint.

Az RBB szerdai beszámolója alapján a BND egy 900 oldalas listát adott át a nemzetbiztonsági szolgálatokat a törvényhozás alsóháza (Bundestag) részéről felügyelő úgynevezett parlamenti ellenőrző testületnek (PKG) megfigyelési célpontjairól.

A listán szerepel Hansjörg Haber ankarai nagykövet, akinek megfigyelése azért is felvet kérdéseket, mert a BND német állampolgárokat csak engedéllyel, különleges esetben - a független szakértőkből álló, G10 bizottság nevű testület hozzájárulásával - hallgathat le.

Szerepel a listán többek között Laurent Fabius francia külügyminiszter is, és számos intézmény, például a hágai Nemzetközi Bíróság és az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), továbbá sok vállalat, köztük a Lockheed Martin amerikai hadiipari társaság - jelentette az RBB.

A német hírszerzés a célpontok kommunikációját figyelte meg. Ezt a tevékenységet a bajorországi Bad Aiblingban működő lehallgatóállomáson végezte, amelyet még az amerikai szolgálatok építettek és üzemeltettek, és a BND csak 2004-ben vette át.

Az informatikai hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) megtarthatott egy összekötői irodát az állomáson, a BND pedig éveken keresztül átfésülhette Bad Aibling rendszereit, adatbázisait az amerikai partnertől milliós nagyságrendben kapott keresőkifejezések - úgynevezett szelektorok, például mobiltelefonok száma, e-mail-címek és számítógépek azonosítására szolgáló IP-címek - alapján.

Az már az idén tavasszal kiderült, hogy az NSA európai célpontokat is megfigyelt a német partnerek közreműködésével, három hete pedig a BND vezetője, Gerhard Schindler és a nemeztbiztonsági szolgálatokat a kormányzat részéről felügyelő kancellária arról tájékoztatta a PKG-t, hogy a hírszerzők az NSA-tól függetlenül is kémkedtek európai, illetve baráti célpontok ellen, egészen 2013 októberéig, amikor a kancellária ezeket a műveleteket az NSA titkos adatgyűjtő progamjai körüli botrány révén indított belső vizsgálatok nyomán leállíttatta.

A 900 oldalas lista ezeket a célpontokat sorolja fel. Egyes részletek már korábban kiszivárogtak, a Der Spiegel című hírmagazin a legutóbbi számában egyebek között azt írta, hogy a BND kémkedett az EU-nál és az ENSZ-nél működő amerikai képviseletek után, és megfigyelte az amerikai pénzügyminisztériumot, továbbá számos állam németországi követségét, így az amerikai, a brit, a francia, a svéd, a portugál, a görög, a spanyol, az olasz, az osztrák, a svájci és a vatikáni képviseletet is.

Az RBB szerint a BND súlyos válságba kerülhet a baráti célpontok ellen folytatott kémkedés révén. A kormány részéről szerdán az ügy alapos kivizsgálását ígérték. Részleteket nem közöltek, de jelezték, hogy a PKG-nak teljes körű felvilágosítással szolgálnak. A PKG több mint négy órán keresztül ülésezett, meghallgatták többek között Gerhard Schindlert is. Az ülés után a testület ellenzéki tagjai közölték, további adatokra van szükségük, hogy nyilvánosan értékelni tudják a történteket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×