eur:
395.4
usd:
372.14
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Lengyelországban megkezdődött a szejm alakuló ülése

Ünnepélyesen megnyitotta csütörtökön Kornel Morawiecki korelnök Varsóban a lengyel parlament alsóháza, a szejm alakuló ülését, melyen esküt tesznek az október 25-i választásokon mandátumot szerzett képviselők.

A 460 fős szejmben a választásokon győztes nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) abszolút többséggel, 235 mandátummal rendelkezik. Az alakuló ülésen megválasztják az alsóház új elnökét. A PiS erre a posztra Marek Kuchcinskit jelölte, aki az előző ciklusban elnökhelyettes volt.

A 100 fős felsőház, a szenátus is csütörtökön tartja alakuló ülését.

A szejm ülésén ünnepi beszédet mond Andrzej Duda államfő, aki ezt követően elfogadja a fő ellenzéki erővé vált, 138 mandátummal rendelkező jobbközép liberális Polgári Platform (PO) kormányának lemondását.

Az új kabinetet és a kormányprogramot a lengyel alkotmány szerint két héten belül kell a szejm elé terjeszteni, amely bizalmi szavazáson dönt a jóváhagyásról. Duda szerdán kilátásba helyezte, hogy az új kormány néhány napon belül hivatalba lép.

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Emelkedéssel próbálkoznak az amerikai tőzsdék

Emelkedéssel próbálkoznak az amerikai tőzsdék

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Ezt követően az amerikai tőzsdék emelkedéssel próbálkoznak a Dow vezetésével. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×