eur:
394
usd:
368.28
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Horvát belügyminiszter: a szlovén szögesdrót ellent mond a Juncker-tervnek

A szlovén szögesdrót ellent mond Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke menekültválság-kezelő tervének, amelyet nyilvánvalóan csak Horvátország tart be - jelentette ki Ranko Ostojic horvát ügyvivő belügyminiszter csütörtökön megtartott bródi (Slavonski Brod) sajtótájékoztatóján.

A belügyminiszter elmondta, hogy a brüsszeli migrációs csúcs óta Horvátország egyetlen pillanatban sem veszélyeztette a nyugat-balkáni migrációs útvonalon elhelyezkedő országok közötti megállapodást.

Ostojic kijelentette: Zágráb diplomáciai úton intézi a horvát-szlovén határszakasz vitatott részén felállított kerítés eltávolításának ügyét, amelyet minden kétséget kizárólag a szlovén hatóságok horvát területen húztak fel.

"Nem ülünk fel a provokációknak és minden bizonnyal tudni fogjuk, hogyan védjük meg területünket" - fogalmazott.

A belügyminiszter hozzátette: az elmúlt 24 óra alatt 8524 migráns haladt át Horvátországon, amely szerinte annak a nagyobb menekülthullámnak az utolsó áradata, amely a görög komphajók legénységének sztrájkja miatt feltorlódott.

A zágrábi belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta Horvátországban 366 251 migránst vettek nyilvántartásba. Többségük illegálisan lépte át a szerb-horvát határt, és többnyire Bapska körzetében léptek horvát területre. A horvát hatóságok a múlt hét közepétől már vonattal szállítják a migránsokat a szerb határról Szlovéniába.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×