eur:
393.45
usd:
367.72
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Összezördült két cseh miniszter újságírók miatt

Összezördült a cseh belügyminiszter és az igazságügyi miniszter, mert Milan Chovanec, a belügyi tárca vezetője nagy számú sajtókíséretére hivatkozva elutasította kollégája, Robert Pelikán kérését, hogy a kormány különgépén vasárnap vigye el őt Budapestre a visegrádi belügyminiszterek és igazságügy-miniszterek tanácskozására - jelentette szerdán az Impuls prágai kereskedelmi rádió. Az értesülést később a CTK állami hírügynökség forrásai is megerősítették.

A repülőútra végül is nem került sor, mert Lengyelország kérésére a budapesti tanácskozást későbbre halasztották.

A különgépet a cseh belügyminisztérium működteti, ezért az igazságügyi tárca azzal a kéréssel fordult hozzá, hogy Robert Pelikán igazságügyi miniszternek biztosítsanak helyet a különgépen. A belügyi tárca a kérést azzal utasította el, hogy "a küldöttséggel nagyobb számú újságíró utazik, akik jelen szeretnének lenni a miniszter látogatásakor a határon, és látni szeretnék az ott szolgálatot teljesítő cseh rendőrök munkáját".

"Naiv módon azt gondoltam, hogy közösen repülünk, és az úton megbeszéljük a tanácskozás témáit" - mondta Pelikán az esettel kapcsolatban szerdán az Impulsnak. "Számomra természetesnek tűnt, hogy együtt repüljünk" - jegyezte meg Robert Pelikán, akinek a menekültválság kapcsán az utóbbi hetekben nyílt vitái vannak a belügyminiszterrel. Míg ugyanis Milan Chovanec kielégítőnek tartja a csehországi menekülttáborokban uralkodó állapotokat, Robert Pelikán kritikusan nyilatkozott erről.

"A kérdés az, hogy a kormány különgépei az alkotmányos tényezők vagy az újságírók szállítására szolgálnak-e. Eddig azt hittem, hogy a politikusokéra, de úgy néz ki, hogy inkább az újságírókéra. A magánvéleményem az, hogy a belügyminiszter saját magának akarta kisajátítani az újságírókat" - nyilatkozta a rádióban az igazságügyi tárca vezetője.

A belügyminisztérium nem kívánta kommentálni az esetet, de megerősítette, hogy a migránsválsággal összefüggésben nagyon megugrott az újságírók érdeklődése a tárca vezetőjének tevékenysége iránt.

Bohuslav Sobotka miniszterelnök nem tud az incidensről és az ügyet nem fogja kommentálni - közölte Martin Ayrer a kormányszóvivő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×