INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Bohózatnak nevezte a bevándorlók európai elosztását az olasz Veneto tartomány elnöke

InfoRádió / MTI
Gettóstratégiának, undorítónak és bohózatnak nevezte az olaszországi és európai bevándorlási politikát Luca Zaia, az északkelet-olaszországi Veneto tartomány elnöke pénteken, teljesen új migrációs intézkedéseket szorgalmazva.

Az ellenzéki Északi Liga politikusa úgy fogalmazott, jelenleg "gettóstratégia" folyik, ami a bevándorlók olaszországi és az Európai Unióban való elhelyezését illeti. "Ez a legrosszabb, amit ki tudtak találni" - tette hozza Veneto elnöke, hangsúlyozva, hogy mostanáig megüresedett kaszárnyákban helyezték el a tartományban a bevándorlókat, de már azok is megteltek. Luca Zaia szerint a helyzet egyre kaotikusabb, és senkinek a méltóságát nem tiszteli: a migrációs válság ilyesfajta kezelése "nem tiszteli a migránsokat sem, akiknek nem kellene közöttünk lenniük, de ha már hagyták, hogy megérkezzenek, nem lehet őket állatként kezelni". Zaia úgy látja, hogy a jelenlegi "undorító" helyzet az illegális bevándorlást segíti elő, mivel a bevándorlók kétharmada gazdasági okokból illegálisan érkezik, sérti az országok és régiók szuverenitását, és ösztönzi a bűnözést.

A Venetót 2010-től vezető Zaia bohózatnak nevezte a bevándorlók tagállamok közötti elosztásának "nagy tervét, amely már meg is bukott". Hangsúlyozta, hogy néhány kis létszámú csoport utaztatása az egyik tagállamból a másikba nem jelent megoldást. Olaszországból október eleje óta több mint száz eritreait és szíriait helyeztek át Svédországba, Finnországba, Spanyolországba és Franciaországba. Luca Zaia véleménye szerint az áthelyezések a római kormány gyengeségét bizonyítják: "Itália minden pofont elvisel a bevándorlás kérdésében, ha ezért cserébe Merkeltől néhány milliós engedményt tud elérni" az EU diktálta megszorítások teljesítésében.

Luca Zaia hozzátette, hogy teljesen új bevándorlási politikára van szükség a bevándorlás kiinduló országainak segítésével, az emberkereskedelemmel szembeni küzdelemmel, "ha kell, fegyveres fellépéssel is". Kijelentette: az igazi menekülteket tárt karokkal kell fogadni, a többiekkel szemben azonban zérótoleranciát kell alkalmazni. "Aki nem menekül, annak el sem kell indulnia, de ha már megérkezett, azonnal és feltétel nélkül vissza kell toloncolni" - mondta az olasz politikus.

Az Északi Ligát vezető Matteo Salvini pénteken arra szólította fel a párt által irányított olasz városok prefektusait, hogy ne fizessenek napi 35 eurót (több mint 10 ezer forintot) azoknak, akik bevándorlókat fogadnak be otthonaikba. Ez az olasz kormány által meghatározott napidíj.

A címlapról ajánljuk