eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Az Obama-Netanjahu csúcs megnehezítésével fenyegetőznek az izraeli diplomaták

A Barack Obama amerikai elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök között jövő hét elejére tervezett csúcstalálkozó megnehezítésével fenyegetőzik az izraeli külügyi dolgozók szakszervezete - értesült a katonai rádió pénteken.

A rádió szerint akár megkérdőjeleződhet Netanjahu washingtoni látogatása a diplomaták tiltakozása miatt, ugyanis a külügyminisztérium dolgozói akadályozni fogják a tárgyalások lebonyolítását, ha nem teljesítik követeléseiket. Értesülések szerint a diplomaták arra készülnek, hogy megnehezítsék a kormányfő felkészülését a találkozóra.

A külügyminisztérium munkatársai azt állítják, hogy nem tartják be a két éves küzdelmük eredményeként bérükről és munkakörülményeikről aláírt megállapodást. Ezért azt kérik Benjámin Netanjahutól, aki nem csak kormányfő, hanem jelenleg Izrael külügyminisztere is, hogy teljesítse az egyezmény pontjait.

A közszolgálati rádió híradása szerint Obama Washingtonban bizalomépítő lépéseket kér majd Netanjahutól a palesztinokkal kialakult feszültségek enyhítésére, és hogy a jövőben lehetséeges lehessen a palesztin -izraeli viszály két népnek két államot teremtő politikai megoldása.

A tárgyalásokon várhatóan előtérbe kerül a Jeruzsálemnek szánt biztonsági csomag ügye is, amelynek nagyságrendjét több mint harmincmilliárd dollára becsülik és fejlett fegyverrendszereket is tartalmaz.

Az izraeli katonai segély a helyi média szerint afféle "fájdalomdíjként" a térség erőviszonyainak megőrzését is szolgálja az Iránnal megkötött atomegyezmény nyomán, ami helyi szakértők szerint felboríthatja a térség eddigi katonai egyensúlyát.

A washingtoni tárgyalásokra Netanjahu nem viszi magával új médiatanácsadóját, a botrányba keveredett Ran Baracot, akiről csütörtökö az izraeli média azt írta, hogy antiszemitizmussal vádolta meg Barack Obama elnököt, és azt állította, hogy John Kerry külügyminiszter szellemi képességei egy 12 éves gyermekével egyenlők.

Netanjahu John Kerryvel folytatott telefonbeszélgetésében nem ígérte meg Barac menesztését, csak annyit mondott, hogy visszaérkezése után foglalkozik majd a kérdéssel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×