INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Felháborodás Nagy-Britanniában Margaret Thatcher személyes tárgyainak elárverezése miatt

InfoRádió / MTI
Széles körű felháborodás fogadta Nagy-Britanniában a bejelentést, hogy decemberben elárverezik Margaret Thatcher személyes tárgyait, miután a Viktória és Albert Múzeum elutasította a család felajánlását, amellyel gyűjteményébe kerülhetett volna a néhai brit miniszterelnök személyes hagyatékának egy része. A múzeum bejelentette, hajlandó újragondolni döntését.

Brit kormánytagok és magas rangú konzervatív politikusok a Christie's aukciósház árverésének hírére azon véleményüknek adtak hangot, hogy Margaret Thatcher személyes holmijának, köztük ruhatárának nem külföldi magángyűjteményekben, hanem brit múzeumban lenne a helye, és felajánlották segítségüket, hogy egyben maradjon a 350 darabos kormányfői hagyaték, amely hűen tükrözi a Vaslady politikai és magánéletét.

A Christie's aukciósház december 5-i árverésein Margaret Thatcher személyes tárgyai közül 150-re, köztük ruháira, védjegyének számító retiküljeire és kézirataira licitálhatnak az érdeklődők, további 200 tételt december 3. és 16. között online bocsátanak árverésre.

John Whittingdale, a kulturális tárca vezetője, aki egykoron Margaret Thatcher parlamenti jobbkeze volt, annak a véleményének adott hangot a The Daily Telegraph brit napilapnak nyilatkozva, hogy sok ember szívesen látná brit intézményben a néha kormányfő ruháit, kiegészítőit. "Ha a család egy nemzeti intézményben szeretné kiállítani, akkor boldogan segítek ennek megvalósításában" - hangoztatta.

Boris Johnson londoni polgármester úgy vélte, hogy a kollekciónak a Viktória és Albert Múzeumnak a kelet-londoni Stratfordban öt év múlva nyíló új intézményében lenne a helye.

Vivienne Westwood világhírű brit divattervező elismerte ugyan, hogy nem volt Thatcher asszony híve, de a néhai brit miniszterelnök "életében a legjobban öltözött nő volt. Fantasztikus ízlése volt. Csodálatos lenne, ha a V&A bemutatná ruháit".

A múzeum, amely a világon az egyik legnagyobb divatgyűjteménnyel büszkélkedik, az elmúlt években számos nagysikerű kiállítást szervezett, köztük David Bovie brit rockzenész ruhakollekciójából. Az intézmény szóvivője szerdán azt közölte, hogy az intézmény nem kapott semmilyen hivatalos felajánlást a Thatcher-gyűjteményről, és magas szinten vagy a fenntartókkal soha nem vitatta meg a kérdést. "A V&A azonban egy állandóan fejlődő intézmény, és ha ma megkeresnének minket, teljeséggel lehetséges, hogy a tárgyalások más irányban haladnának, és örülnénk, ha közérdeklődésre és vitára kerülne sor arról, hogyan gyarapítjuk gyűjteményünket..., és hogyan állítjuk ki azt a lehető legszélesebb közönséget megszólítva."

Margaret Thatcher 1979 és 1990 között volt Nagy-Britannia miniszterelnöke, ő az egyetlen nő, aki ezt a tisztséget betöltötte. A Vaslady 2013 áprilisában halt meg, 87 éves korában. Személyes tárgyait, amelyek összértékét 500 ezer fontra becsülik, családja bocsátja árverésre.

A címlapról ajánljuk