eur:
393.11
usd:
367.19
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Bevándorlás - További kerítéseket készítenek elő Közép-Európában

Úgynevezett NATO-drótakadállyal kerítették el a senki földjét az osztrák hatóságok, az osztrák-szlovén határon Spielfeldnél. Vezető szlovén napilapok szerint Szlovénia állítólag a határai megerősítését szolgáló drótkerítést vásárolt.

Az osztrákok - mint azt az MTI tudósítója a helyszínen tapasztalta - az autópályán, illetve a Graz felé vezető főútvonalon található határátkelőket választották el, néhány száz méter hosszan a pengedróttal.

A hatóságok ezzel azt akarják megakadályozni, hogy a völgykatlanban található táborból az autópálya felé ellenőrizetlenül vonuljanak a migránsok.

Amíg korábban csak néha-néha érkeztek buszok, szerda délelőtt sorban álltak a járművek a határ osztrák oldalán. Már nemcsak osztrák felségjelzésű buszokat látni, hanem beszálltak a migránsok továbbszállításába a szlovén, sőt a horvát személyfuvarozók is. Ennek megfelelően, miközben kedden este még 5-6 ezer menekült tolongott a határon, szerda délelőtt már sokkal kevesebben voltak, harmadára apadhatott a tömeg. Ennek ellenére továbbra is sokszor zúgolódnak a türelmetlen emberek.

Ausztria ismét meghosszabbítja a határ ellenőrzését november 15-ig - közölte Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter az Európai Bizottsággal.

Az uniós menekültügyi rendszer gyökeres átalakítását és menekült-áttelepítési programok elindítását szorgalmazza az osztrák külügyminiszter. Sebastian Kurz a Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív német lap szerkesztőségében tett látogatásán a lap beszámolója szerint hangsúlyozta, hogy a belső határok nélküli Európai Unió "eszméje csak a külső határok biztosításával" együtt valósítható meg, az unió azonban "totálisan elveszítette az ellenőrzést" külső határai felett.

Kerítést kell építeni Ausztriában is - vélte a jobboldali Osztrák Szabadságpárt vezetője, aki az Ausztria déli határrészén található spielfeldi határátkelőnél tett látogatása során kijelentette: "Ausztria lassan már olyan, mint egy banánköztársaság vagy egy rendezvényszervező cég, amely kiszolgálja a migránstömegeket". A magyarországi kerítést pozitív példaként említve úgy vélte: a kerítés olcsóbb, mint a tömeges illegális bevándorlás.

Spielfeldnél szerda késő délután 1300-an tartózkodtak és várták, hogy továbbutazhassanak. A szomszédos Bad Radkersburgnál 530-an voltak.

A szlovén kormány számos intézkedést készít elő a migrációs válság esetleges kiéleződése esetére, és amennyiben szükséges, a határ védelmére visszahívja katonáit is a nemzetközi missziókból - mondta Andrea Katic védelmi miniszter.

Újságírói kérdésre válaszolva sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta azt a hírt, hogy Szlovénia a határai megerősítését szolgáló drótkerítést vásárolt volna, amint azt a vezető szlovén napilapok szerdán megírták.

A külső határ biztosításával kapcsolatban az uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) vezetője, Fabrice Leggeri a német Bildben megjelent interjúban kijelentette: hogy a hot spotok sem alkalmasak a menekültáradat feltartóztatására.

Hangsúlyozta: a hatályos EU-s jogszabályok alapján akár 18 hónapra őrizetbe lehet venni "irreguláris bevándorlókat" a hazajuttatás előkészítése céljából. Ezt a jogszabályt pedig "a tagállamoknak következetesen alkalmazniuk kellene" - mondta.

Svédország az általa már korábban befogadott migránsok részleges újraelosztását akarja elérni az Európai Uniónál - fejtette ki Stefan Löfven svéd miniszterelnök. "Jelenleg rendkívül feszült helyzetben vagyunk. Ideje, hogy más országok is vállalják felelősségüket" - tette hozzá, utalva arra: Stockholm azt szeretné elérni, hogy a már Svédországban tartózkodó migránsok egy részét más uniós országok fogadják be.

Valamennyi uniós tagállamnak követnie kell Németország példáját az európai migrációs válságban - mondta Berlinben az ENSZ menekültügyi főbiztosa. António Guterres hangsúlyozta: "nem német válságról, hanem európai válságról van szó, és a felelősség is európai", ami azt jelenti, hogy közösen kell cselekedni és a terheket méltányosan meg kell osztani. Berlinben a legnagyobb nemzetközi humanitárius szervezetek vezetői tanácskoztak a válságkezelésről.

Aláírásgyűjtést indít a Fidesz a kötelező betelepítési kvóta ellen - közölte Kósa Lajos, a kormánypárt frakcióvezetője. A politikus szerint az illegális bevándorlók kötelező betelepítésére vonatkozó európai uniós kvóta értelmetlen, növeli a terrorfenyegetettséget és a bűnözést, ellentmond a nemzetközi egyezményeknek.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×