INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Októberben rekordmennyiségű migráns érkezett a Földközi-tengeren keresztül

InfoRádió / MTI
Októberben rekordmennyiségű, vagyis több mint 218 ezer migráns érkezett Európába a Földközi-tengeren keresztül. Ez eddig a legnagyobb létszám, amelyet egy hónap alatt mértek - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) hétfőn Genfben.

Az október abból a szempontból rekordhónapnak számít, hogy soha eddig nem keltek át ennyien a Földközi-tengeren egy hónap alatt - mondta Adrian Edwards, az UNHCR szóvivője. A múlt hónapban 218 394 menekültet regisztráltak, míg - összehasonlításul - tavaly az egész évben is csak 216 ezer migráns választotta a tengeri utat. Az idén 744 ezren vállalták a veszélyes átkelést Európába, és ennek során legalább 3440-en vesztették életüket.

Az UNHCR adatai szerint októberben a csónakokkal érkező menekültek többsége Görögországban kötött ki. Mindössze nyolcezren érkeztek Olaszországba. Tavaly ehhez képest a tengeri úton érkező 216 ezer menekült háromnegyede Olaszországon keresztül érte el az Európai Uniót, további háromezren pedig a szárazföldi utat választották.

A címlapról ajánljuk