INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Elsüllyedt két menekülteket szállító hajó az Égei-tengeren, többen meghaltak

InfoRádió / MTI
Elsüllyedt péntekre virradó éjjel két migránsokat szállító hajó az Égei-tengeren, 21-en vesztették életüket a görög hatóságok közlése szerint.

A hajózási minisztérium arról számolt be, hogy a Kalimnosz szigete közelében történt balesetben 18-an haltak meg, 138 embert ugyanakkor sikerült kimenteni a tengerből. A mentési műveletben négy görög járőrhajó, az európai uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex egyik hajója, egy helikopter, továbbá egy-egy halász- és turistahajó vett részt.

Egy másik hajó Rodosz partjainál borult fel, ebben a szerencsétlenségben három migráns vesztette életét, míg hat társuk megmenekült.

Csütörtökön a reggeli órákban Leszbosz szigeténél borult fel egy menekültekkel teli hajó, és nyolc ember veszett oda, míg szerdán 17 menekült, köztük 11 gyerek fulladt a tengerbe a görög partoknál.

A hideg idő ellenére továbbra is naponta több száz bevándorló indul útnak Törökországból a tengeren keresztül Görögországba. Alekszisz Ciprasz görög kormányfő arra szólította fel az európai uniós partnereit, hogy a menekültek törvényes beutazását lehetővé téve enyhítsen a mostani válsághelyzeten.

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő az tragédiák kapcsán mély megrökönyödésének adott hangot pénteken: "Az európai vezetés tagjaként szégyenkeznem kell. A hullámok nemcsak a (halott) migránsokat, hanem az európai civilizációt is partra vetik".

A görög kormányfő felszólította az európai vezetőket, hogy hagyjanak fel a további civakodással, és az egyes államok ne tolják át a felelősséget egymásnak a migránskérdésben. Megerősítette, hogy országa kész mintegy 50 ezer migráns befogadására menekülttáborokban és egyéb szállásokon.

Ciprasz egyben javaslatot tett úgynevezett hotspotok (menedékkérő- regisztrációs központok) kialakítására Törökországban, illetve olyan államokban is, mint Líbia. Ezzel szerinte kikerülhetővé válna, hogy a migránsok megkíséreljék a veszélyes földközi-tengeri átkelést a görög szigetekre.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint az év eleje óta 560 ezer migráns és menekült érkezett Görögországba tengeri úton. A Földközi-tengeren keresztül ebben az évben már 700 ezer illegális bevándorló érte el Európát, és az átkelés során több mint 3200-an vesztek a tengerbe.

A címlapról ajánljuk