eur:
393.87
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Gulyás: az '56-osok azért küzdöttek, hogy mi alakítsuk a saját sorsunkat

Az '56-os szabadságharcosok azért küzdöttek, hogy Magyarország maga alakítsa a saját sorsát - jelentette ki Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke a washingtoni magyar nagykövetségen helyi idő szerint kedden tartott megemlékezésen.

"1956-ban azért küzdöttek elődeink, hogy mi alakítsuk saját sorsunkat. Ma egy globalizált világban számtalan külső kényszer közepette, mégis magunk dönthetünk sorsunkról. A szabad döntés lehetőségét azok hagyták örökül ránk, akik a forradalom után életükkel fizettek a nemzet szabadsága melletti kiállásukért" - mondta.

Szavai szerint ezért helyes döntés volt, hogy az első szabadon választott Országgyűlés által 1990-ben elsőként elfogadott emléktörvény és Magyarország alkotmánya egyaránt rögzíti: "mai szabadságunk az 1956-os forradalmunkból sarjadt ki".

Gulyás Gergely egyúttal köszönetet mondott azoknak, akik elsősorban Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban életben tartották az 1956-os forradalom emlékét, és sokat tettek azért, hogy a magyar nemzeti függetlenség ügyének a szabad világban is legyenek éltetői és támogatói. Hangsúlyozta, a demokratikus világ mindig őrizze meg közös emlékezetében azokat, akik életüket áldozták azért, hogy a magyarok is olyan szabad és demokratikus világban élhessenek, amelyet a Nyugat szerencsésebb népei örökül kaptak, vagy megteremthettek maguknak.

Az Országgyűlés alelnöke szerint az 1956-os forradalom az igazságért való küzdelem örök szimbóluma volt, és ma is az minden anyagelvűséggel és a világot csak a kézzel is megfogható tárgyakban szemléltető ideológiával szemben.

"A magyar nemzet hűséges és hősies kiállása a hazaért a nemzetköziséget hirdető kommunisták számára sohasem lett érthető és felfogható, mert ezeknek a fogalmaknak nincs megfejtése a kommunizmus emberidegen és a nemzetre ellenségként tekintő dogmáin belül" - hangsúlyozta.

Mint mondta, a szovjet elnyomók számára csak az volt világos, hogy a kommunista birodalom peremén, Kelet és Nyugat mesterséges ideológiai határán különösen vigyázni kellett. A szovjetek tudták, komoly a veszélye annak, hogy az Európát kettészelő vasfüggöny éppen itt fog majd egyszer megrepedni.

A megemlékezésen, amelyen részt vett Schmitt Pál volt köztársasági elnök is, rövid köszöntőt mondott Mari Diaz-Balart republikánus képviselő. Az esten fellépett zenekarával az Egyesült Államokban és Kanadában turnézó Mága Zoltán hegedűművész.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×