eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A válságtanácskozás eredményei Brüsszelben

Százezer férőhelyes befogadó-kapacitást hoznak létre Görögországban és a nyugat-balkáni útvonal mentén az év végéig, emberségesebb feltételeket teremtve a menekültek számára - többek között erről állapodtak meg az érintett országok vezetőinek részvételével vasárnap este Brüsszelben tartott válságtanácskozáson.

Százezer férőhelyre növelik év végéig Görögországban és a nyugat-balkáni útvonal mentén a menekültek biztonságos elhelyezését biztosító kapacitásaikat, kapcsolattartókon keresztül megosztják egymással a rendelkezésekre álló információkat, és tartózkodni fognak attól, hogy a szomszédok hozzájárulása nélkül azok nyakába zúdítsák a menekültek tömegeit - többek között erről állapodtak meg vasárnapi brüsszeli válságtanácskozásukon a nyugat-balkáni útvonal mentén fekvő országok, továbbá Ausztria és Németország vezetői.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a találkozóra érkezve közölte, hogy Magyarország már nem része a nyugat-balkáni menekültútvonalnak, ezért megfigyelőként vesz részt a tanácskozáson. Orbán később ehhez tartva magát a vitához sem szólt hozzá, amikor Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke neki akarta adni a szót - írja a BruxInfo.

Angela Merkel német kancellár a vezetők találkozóját követő sajtótájékoztatón figyelemreméltó előrelépésnek nevezte azt, hogy Athén elfogadta az első regisztrációs pontok (úgynevezett hotspotok) létesítését, és azt, hogy év végéig 30 ezerre növeljék az országban a menekülteket befogadó férőhelyek számát. A szövegtervezetben még 50 ezer férőhely szerepelt. Végül úgy érik majd el ezt a számot, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) fog további 20 ezer férőhelyet létrehozni alapvetően pénzügyi intézmények által nyújtott kölcsönökből.

Az Angela Merkel kezdeményezésére összehívott találkozón arról is megállapodás született, hogy a nyugat-balkáni útvonal mentén fekvő országokban további 50 ezer férőhelyet hoznak létre, az UNHCR támogatásával, így biztosítva azt, hogy a menekültek a mostoha téli időjárási viszonyok között emberhez méltó elhelyezésben részesüljenek. Miként arra több résztvevő is rámutatott, a nyugat-balkáni útvonalon tényleges humanitárius katasztrófa veszélye fenyeget.

A rögtönzött összejövetelen elfogadott rövid-és középtávú intézkedések célja a kaotikus nyugat-balkáni menekülthelyzet rendezett mederbe terelése volt a térség országai között a beszélőviszony és az együttműködés helyreállításával. Ahogy arra a csúcs előtt a szlovén miniszterelnök is rámutatott, Horvátország az elmúlt napokban egyáltalán nem kommunikált a szomszédos országgal, ahová valósággal áthajtották a menekülteket, néhány nap leforgása alatt körülbelül 60 ezer főt.

A térség országaival szemben mostantól elvárás, hogy regisztrálják a hozzájuk érkező menekülteket, és a jövőben tartózkodjanak attól, hogy anélkül zsuppolják a migránsokat egy szomszédos ország határára, hogy előzőleg tájékoztatták volna erről. "Ez az útvonalon fekvő valamennyi országra érvényes" - áll a vezetők közleményében, ami jelentős mértékben lerövidült a korábbi szövegtervezetekhez képest.

"Az egyoldalú akció láncreakcióhoz vezethet. Az érintett országoknak ezért beszélniük kell egymással. A szomszédoknak együtt kell működniük végig az útvonal mentén, akárcsak másokkal is, mint Törökország, amely a legtöbb menekültet fogadta be" - fogalmaznak közleményükben a tíz ország vezetői.

A megállapodás része, hogy az országok vezetői 24 órán belül közvetlenül alájuk rendelt kapcsolattartókat neveznek ki az információcserére és a szomszédos országokkal való együttműködésre.

Az intézkedések mögött meghúzódó szándék a menekültek hullámának lassítása lesz, megkímélve ezzel egyes országokat, jelen esetben Szlovéniát a menekültek egyszerre történő tömeges beáramlásától. Megfigyelők szerint mindez azt is feltételezi, hogy Németország alapvetően továbbra is nyitva marad a nemzetközi védelemre rászorulók előtt.

A vezetők 400 rendőrtiszt Szlovéniába küldéséről is döntöttek, amire egy héten belül kell sort keríteni.

A most elfogadott intézkedések végrehajtását folyamatosan, hetente ellenőrzik majd, ebben a Bizottság játszik majd koordináló szerepet.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×